Rijstevlaai van Joris

Ingrediënten:

Voor de bodem:

  • 100 milliliter melk, lauwwarm
  • 25 gram kristalsuiker
  • 7 gram instant gist / 15 g verse gist
  • 200 gram bloem (patisseriebloem of standaard patentbloem)
  • snuf zout
  • 25 gram boter (ongezouten)
  • 1 ei

Voor de vulling:

  • 1 vanillestokje
  • 400 milliliter melk
  • 100 gram dessert- of paprijst
  • 250 milliliter ‘romige kokosmelk’ (bv Improba)
  • 3 eieren
  • 50 gram kristalsuiker
  • 2 limoenen

Voor de garnering:

  • 250 milliliter slagroom
  • 50 gram suikerbakkerspoeder of poedersuiker

Bereiding:

Melk lauwwarm maken. Los de gist hierin op. Voeg de suiker, bloem, zout, boter en eidooier toe. Kneed in de machine of met de hand tot soepel deeg. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat zo lang mogelijk rusten.

Snijd de vanillestokje open, schraap het merg eruit. Doe het merg en stokje bij de melk. Breng de melk met de rijst en kokosmelk aan de kook.

Limoenschil (halve tot een hele) wassen en raspen, rasp toevoegen aan mengsel, evenals sap van 1 tot 1,5 limoen (afhankelijk van grootte en eigen smaak). Op laag vuur laten inkoken tot het pap is, +/- half uur.

Ondertussen 3 eiwitten opkloppen tot schuimig (hoeft niet tot meringue, maar wel luchtig). Schep een gedeelte door rijstepap en meng. Wanneer dit goed gemengd is, de rest van het eimengsel er doorheen roeren.

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Rol het deeg uit tot een plak van ongeveer 5 mm dik. Leg het in de vorm. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem. Schep de vulling erin.

Plaats de vlaai in de oven en bak in ongeveer een half uur gaar tot de bovenkant bruin is. Haal uit oven en laat afkoelen.

Klop slagroom stijf met de poedersuiker. Zodra de bovenkant van de vlaai niet te warm meer is, kan de slagroom met decoratieve toefjes aangebracht worden.

(Bron: Joris Broeren, kandidaat van Heel Holland Bakt)

Geef een reactie