Vandaag de dag

Historie van 16 oktober

In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 16 oktober hebben plaatsgevonden.

1815: begin van het tweekamerstelsel

Voor het eerst vergaderen de Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal samen. Het is het begin van ons tweekamerstelsel.

1846: de 1e verdoving

De 1e verdoving bij een chirurgische ingreep wordt toegepast. De Amerikaanse tandarts Morton gebruikt ether om zijn patiënt te verdoven.

1946: executie van nazi-kopstukken

Elf belangrijke nazi-kopstukken die zijn ter dood veroordeeld, worden opgehangen. Alleen Hermann Göring ontloopt de strop: hij slikt cyaankali de dag voor zijn excecutie. De andere tien oorlogsmisdadigers, onder wie Hans Frank, Julius Streicher, Alfred Rosenberg, Alfred Jodl en Arthus Seyss-Inquart, worden iets na middernacht naar de galg gebracht en opgehangen.

1964: China heeft een atoombom

China wordt het vijfde land in de wereld dat beschikt over een atoombom. Het land doet een proef met een uraniumbom van 22 kiloton.

2002: kabinet-Balkenende I neemt ontslag

Minister-president Balkenende biedt de koningin het ontslag van het hele kabinet-Balkenende I aan. In dat kabinet zitten de ministers Bomhof en Heinsbroek. Deze twee kemphanen bieden hun ontslag aan. Dit blijkt de doodssteek voor het hele kabinet.

1978: benoeming van paus Johannes Paulus II

De kardinalen kiezen een nieuwe paus. Uit de beroemde schoorsteen in het Vaticaan komt witte rook. Karol Woytila wordt paus Johannes Paulus II. Hij is de meest reislustige paus tot dan toe. Na het afdalen van een vliegtuigtrap gaat hij onmiddellijk door de knieën om de grond te kussen.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Geboren 16 oktober:

1925: de geboortedag van Angela Brigid Lansbury Angela Lansbury

Angela Brigid Lansbury (Londen, 1925) was een Amerikaanse actrice. Op 14-jarige leeftijd emigreert ze met haar moeder naar de Verenigde Staten en in 1951 wordt ze Amerikaans staatsburger. Ze maakt haar filmdebuut in 1944 in de film Gaslicht met Ingrid Bergman en Charles Boyer, waarvoor ze direct een Oscarnominatie ontvangt. Daarna speelt ze in The Picture of Dorian Gray, waarvoor ze weer een Oscarnominatie ontvangt. Ze is de moeder van Elvis Presley in de film Blue Hawaii in 1961, hoewel ze maar 10 jaar ouder is dan The King of Rock and Roll. Ook voor haar rol in The Manchurian Candidate ontvangt ze een Oscarnominatie. In 1980 is ze te zien als Miss Marple in de film The Mirror Crack’d, op basis van een boek van Agatha Christie. Ze is te horen in animatiefilms als Belle en het Beest, als de zingende theepot. Maar het bekendst wordt Angela Lansbury als de detectiveschrijfster Jessica Fetcher in de televisieserie Murder, She Wrote. Overal waar de schrijfster komt worden moorden gepleegd, die dan door haar toedoen worden opgelost. De serie is één van de langstlopende detectives in de Amerikaanse geschiedenis geweest. Ze wordt maar liefst 12 maal genomineerd voor een Emmy-award, maar weet niet 1 keer de prijs te winnen, hetgeen een record is. In 2013 ontvangt ze dan eindelijk een Oscar, The Academy Honorary Award. Koningin Elizabeth heeft haar in 2014 de Order van de British Empire gegeven, waardoor ze zich Dame mag noemen. Angela Lansbury overlijdt op 11 oktober 2022. Ze is 96 jaar geworden. (Foto: Shutterstock) 

1939: de geboortedag van Henk van der Horst

Henk van der Horst wordt in 1939 in Amsterdam geboren. Hij is programmamaker, acteur en schrijver. Hij wordt onderwijzer en staat hij enige jaren voor de klas. In 1966 wordt hij medewerker van Farce Majeure, een bekend satirisch programma van de NCRV. In Farce Majeure worden actualiteiten op de hak genomen. Samen met Alexander Pola, Ted de Braak, Fred Benavente en Jan Fillekers maakt Henk sketches en liedjes die aansluiten op het nieuws van de dag. Tijdens de oliecrisis van 1973 hebben de heren een hit met Kiele kiele Koeweit. Ze staan ze op markten en pleinen en nodigen het publiek uit een vraag te stellen die steevast begint met ‘Geacht Farce Forum’. Wat volgt is een ridicuul antwoord. ‘Wat dacht je wat’ is een andere gevleugelde uitspraak van Farce Majeure. Maar het meest bekend is toch het door Harry de Groot geschreven lied Het is uit het leven gegrepen. Het wordt altijd beëindigd met de kreet ‘inpakken en wegwezen’.

Na Farce begint Henk met Jan Fillekers en Coen van Vrijberghe De Coningh het programma Showroom, eveneens een begrip in die tijd. Het programma bezoekt zeer markante figuren. Wie herinnert zich niet de zeer gelovige, alleenstaande oude baas die niet gelooft dat er mensen op de maan zijn geweest. Televisie is volgens hem illusie. Mensen kunnen de maan niet bezoeken, want dan bevriezen ze. En als ze naar de zon gaan, verbranden ze. Ook de vrouw die kabouters ziet is in die tijd een beroemdheid na haar optreden in Showroom. Evenals de vliegende tekenleraar en de zichzelf als nutteloos bestempelende echtgenote van Dikke Berk van de marine: zij allen mogen zich erin verheugen in het collectieve geheugen te zijn opgenomen.

Henk van der Horst maakt later samen met Jan Fillekers verschillende televisieprogramma’s. In de Nationale Nieuwsquiz worden vragen over het nieuws gesteld. Eerst verschijnt het programma als een jaarlijks evenement, later als een wekelijks programma. Presentator is Harmen Siezen, later vergezeld door Mieke van der Weij. Vanaf 2006 is Harm Edens de presentator. Daarnaast is Henk Van der Horst actief als schrijver. In 1995 debuteert hij. Samen met Jan Fillekers brengt hij een boek uit over Showroom en hij schrijft een gids over dierentuinen in Europa. Tevens schrijft hij samen met zijn broer een encyclopedie over mensen met de voornaam Henk.

In 2006 maakt hij met Jan Fillekers het programma Denkend aan Showroom, een terugblik op de serie uit de jaren zeventig en tachtig. In 2008 maakt Joris Linssen een vervolg op Showroom. Dit wordt zo goed ontvangen dat in 2009 en 2010 nieuwe afleveringen te zien zijn. Henk heeft samen met Jan Fillekers een website Ouwe Jongens genaamd. Daarop staan collumns en worden updates gegeven over de programma’s die de twee maken. Henk is in 2012 deelnemer aan het MAX-programma Krasse Knarren.

1948: de geboortedag van Adriënne Kleiweg

Adriënne Kleiweg (Hilversum, 1948) is een Nederlandse actrice. Adriënne is bij het grote publiek met name bekend van succesvolle televisieseries als De Appelgaard, Spijkerhoek en Goudkust. Ook heeft zij talloze rollen gespeeld op het toneel en in films als bijvoorbeeld Een Brug Te Ver en Soldaat Van Oranje. In 2005 en 2006 speelt ze een paar maanden in Goede Tijden, Slechte Tijden. In 2011 speelt ze in het theaterstuk Ontboezemingen. Het is een humoristisch drama over 5 vrouwen en hun strijd tegen borstkanker.

1958: de geboortedag van Tim Robbins

Tim Robbins (West-Covina, Californië, VS, 1958) of Timothy Robbins is een Amerikaanse acteur, scenarioschrijver, filmregisseur en producer. In 1981 sticht Robbins de Actor’s Gang, een experimentele theatergroep in Los Angeles. Hij speelt kleine rollen in films, met een doorbraak in de film Bull Durham uit 1988. Voor zijn hoofdrol als amorele filmbaas in The Player krijgt hij goede kritieken. Samen met Morgan Freeman speelt hij in de op het boek van Stephen King gebaseerde film The Shawshank Redemption. Tim Robbins wint in 2003 de Oscar voor beste mannelijke bijrol in de film Mystic River. In 2008 krijgt hij een ster op de Hollywood Walk of Fame. Tim Robbins speelt in 2011 in de films Green Lantern en Cinema Verite. Thanks For Sharing is de film waarin hij in 2012 te zien is. De film gaat over seksverslaving. Robbins is in 2014 te zien in Life Of Crime en Welcome To Me en in 2015 in The Brink en A Perfect Day. Tim Robbins was getrouwd met actrice Susan Sarandon. Ze hebben 3 kinderen.

1977: de geboortedag van John Mayer

John Mayer (Bridgeport, Connecticut, 1977) is een Amerikaans singer-songwriter en een fabuleus gitarist. Op zijn dertiende leert hij gitaar spelen als hij van zijn buurman een cassette met muziek van bluesman Stevie Ray Vaughan krijgt. Vanaf dat moment is hij verslaafd aan de blues. En binnen twee jaar speelt hij de pannen van het dak. Hij gaat naar Berklee College Of Music maar stopt met zijn studie. Dat dit een goed besluit is, blijkt uit het feit dat hij binnen een jaar zijn eerste plaat uitbrengt getiteld Inside Wants Out. Vele platen volgen. Hij speelt met grote artiesten als BB King, Buddy Guy en Eric Clapton. De plaat Continuum getuigt het meest van zijn liefde voor de blues. Hij treedt op op de begrafenis van Michael Jackson van wie hij met Fall Out Boy ook het nummer met Beat It opneemt. John Mayer vindt dat het nummer Gravity het belangrijkste is dat hij ooit heeft geschreven. In 2011 krijgt hij stemproblemen: er bevinden zich goedaardige gezwellen op zijn stembanden en hij wordt daaraan behandeld. Bekende nummers van John Mayer zijn Waiting On The World To Change, Daughters en Your Body Is A Wonderland. Hij is naast zanger en gitarist tevens stand-up comedian en schrijver.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.