In de voetsporen van de Jaren 70

Welvaart en vrijheid In de voetsporen van de Jaren 70

Alles kan en alles mag in de jaren 70. Het idealisme kan niet op en daar moet veel ouds voor wijken. De burgerlijkheid van de vorige generatie bijvoorbeeld. De moderne mens leeft anders en woont anders. De seksuele revolutie port menig relatie flink op en de anti-autoritaire opvoeding raakt in de mode. En in deze wereld van welvaart en vrijheid ontbrandt ook de strijd voor gelijke rechten, tussen man en vrouw, voor homo’s en lesbo’s en arbeidsmigranten. Presentator Philip Freriks gaat in gesprek met mensen die de vrijheid zochten.

De tijd van meepraten

Het zijn de jaren dat de burger wil meepraten, in medezeggenschapsraden, vakbonden en op straat. Zoals de grote havenstaking van 1970; 2 weken gaat de Rotterdamse haven plat. Maar met al deze stemmen polariseert de samenleving steeds meer. Drie mannen maken de dienst uit: Joop den Uyl, Dries van Agt en Hans Wiegel. Zij moeten Nederland door de ene crisis na de andere leiden. En er zijn er nogal wat: oliecrisis, woningnood, werkeloosheid, gijzelingen en abortus. De onvrede leidt tot geweld: agressie tegen arbeidsmigranten, gevechten tussen krakers en ME, de gijzelingen en aanslagen van de Molukse vrijheidsstrijders.

Onversneden idealisme

Alles moet kunnen in de jaren 70; vrije seks, alternatieve woonvormen en anti-autoritaire opvoeding. Het zijn de jaren van onversneden idealisme. Het Holland Pop Festival in het Kralingse Bos opent de ogen van een nieuwe generatie; de bloemenkinderen. Burgerlijkheid is het nieuwe taboe. Leve de vrijheid, desnoods tegen heug en meug. Philip Freriks gaat in gesprek met diverse mensen die de vrijheid zochten. Sommigen vonden hem zoals Henk Weltevreden, als zeventienjarige op het Holland Pop festival. Anderen kregen de vrijheid als een boemerang terug, zoals moeder en dochter Noor en Rosa. De vrije seksuele moraal en anti-autoritaire opvoeding waren goed bedoeld, maar waren voor Rosa niet prettig. En Philip is weer even terug in de woongroep van zijn zus, de experimentele flats in Overvecht.

De informatie over de overige afleveringen van In de voetsporen van de Jaren 70 is te vinden op de perssite van MAX.

Het design van de Jaren 70

Vanaf zaterdag 11 mei om 21.25 uur is de zesdelige serie Het design van de Jaren 70 te zien op NPO 2 extra. De jaren 70, het strakke korset ging uit, alles mocht, alles kon. En dat zag je overal, op straat, in de huiskamers, de bladen en op televisie. Philip onderzoekt in deze serie hoe de jaren 70 eruitzagen. In 6 aflevering praat hij met 6 gasten uit de wereld van kunst, wetenschap en mode, over het design van die vrije jaren 70.

In de voetsporen van de Jaren 70 is te zien vanaf zaterdag 11 mei om 20.35 uur bij MAX op NPO 2.

(Foto: © MAX)

Geef een reactie