Veteranen schitteren bij Airborne-herdenkingen

Het zijn er steeds minder, maar niettemin hebben zij nog altijd een prominente rol op de Airborne-herdenkingen: de veteranen. De herdenkingsmaand begint zaterdag 3 september 2016 met de Airborne Wandeltocht. Op zondag 18 september is de officiële herdenking van de Slag om Arnhem. 

Slag om Arnhem

De mannen die in 1944 hebben meegevochten in de Slag om Arnhem zijn inmiddels rond de 90 jaar. Voor velen van hen is het internationaal reizen niet meer mogelijk. Hoeveel veteranen er dit jaar bij de herdenkingen aanwezig zijn is nog niet duidelijk. Veel plaatselijke organisaties nodigen ieder jaar de veteranen uit om aanwezig te zijn. De schatting is dat er tussen de 20 en 30 oud-stijders bij de herdenkingen zijn.

Airborne Wandeltocht

Tijdens de Airborne Wandeltocht lopen ongeveer 36.000 mensen mee. Het is de grootste eendaagse wandelmars ter wereld. In eerste instantie werd de wandeltocht gehouden om geld in te zamelen voor de geallieerde oud-strijders om hun in Nederland gevallen kameraden op te zoeken. Nog altijd is een deel van de opbrengst van de tocht voor dit doel bestemd.

Luchtlandingen en officiële herdenking

Voor de wandeltocht is Oosterbeek afgesloten voor verkeer. Dat geldt ook voor de provinciale weg N224 tussen Arnhem en Ede. Deze weg is ook afgesloten met de Airborne Luchtlandingen op de Ginkelse Heide bij Ede op zaterdag 17 september. Meer dan 700 parachutisten uit Amerika, Engeland en Nederland doen daar de droppings van september 1944 na.

De grote Airborne Herdenking is op zondag 18 september 2016 op de begraafplaats in Oosterbeek. Meer dan 1750 geallieerde militairen die in september 1944 sneuvelden liggen daar begraven. In het volledige programma is lezen waar en wanneer alle herdenkingen plaatsvinden.

(Bron: ANP)

Geef een reactie