Uniek beeldmateriaal in nieuw seizoen ‘Nederland op Film’ bij MAX

Het MAX-programma Nederland op Film is terug met een nieuwe reeks. Aan de hand van amateurfilms, gemaakt door gewone Nederlanders met een filmcamera, worden ook in dit 4e seizoen verhalen verteld over het dagelijks leven in Nederland, en hoe dat veranderde. Thema’s die in deze reeks voorbijkomen zijn onder meer het boerenleven in de afgelopen eeuw, het leven in de grote stad, over hoe het was om jong te zijn in Nederland, en over het dagelijks leven in de oorlog. Presentator Wim Daniëls neemt de kijker in 6 afleveringen mee door een eeuw grote en kleine Nederlandse geschiedenis.

Het Boerenleven

De boer en zijn bedrijf beheerste de afgelopen tijd het nieuws. In de 1e aflevering van Nederland op Film wordt, aan de hand van amateurfilms gemaakt door de boer zelf of mensen uit zijn omgeving, het verhaal over het boerenleven in Nederland verteld en hoe dat in een eeuw tijd volledig veranderde. Oude films laten zien hoe Nederland nog een agrarische samenleving was, de kleine boer was de norm.

Het waren gemengde bedrijven, met wat rondscharrelende dieren en gewassen voor eigen gebruik. Het werk ging grotendeels met de hand en de kinderen hielpen al jong mee. En de boer scharrelde in feite ook zijn eigen inkomen bij elkaar.

Door de oprukkende mechanisering en door de overheidsmaatregelen van na de oorlog om de sector te reorganiseren, veranderde alles razendsnel. Het draaide voortaan om schaalvergroting en efficiency. Voor boeren die niet kunnen of willen groeien is geen plaats meer. Met alle gevolgen van dien, tot de dag van vandaag.

Bijzonder filmmateriaal in Nederland op Film

Deze eerste aflevering van Nederland op Film bevat bijzonder filmmateriaal. Zo zien we beeld uit het jaar 1959 van de Sjah van Perzië tijdens een bezoek aan Friesland. Vergezeld door koningin Juliana en prins Bernhard zoekt de Sjah op de boerderij van Rigtje Wassenaar-Boelstra een fokstier uit.
In deze aflevering ook een ode aan de boerin en de krankzinnige hoeveelheid taken die op haar schouders rustte.

De serie Nederland op Film is te zien vanaf zaterdag 1 juli 2023 om 20.40 uur bij MAX op NPO 2. 

Geef een antwoord