T. rex in Town

Het heeft even geduurd maar op vrijdag 26 augustus 2016 komt het skelet van een Tyrannosaurus rex naar museum Naturalis in Leiden. Onder politiebegeleiding wordt de vrachtwagen met het skelet van Schiphol naar Leiden gebracht.

66 miljoen jaar geleden

Het skelet van de T. rex is in 2013 opgegraven in de Amerikaanse staat Montana. Wetenschappers van het onderzoeksinstituut en natuurhistorisch museum in Montana hebben het goed bewaarde skelet van een destijds vermoedelijk 30 jaar oud vrouwtje opgegraven en vervolgens geprepareerd. De T-rex leefde tijdens het late Krijt, 67,5 tot 66 miljoen jaar geleden. Het is een van de grootste vleeseters die op aarde heeft rondgelopen.

Alle botten verzamelen

De wetenschappers hebben bij de opgraving zo’n 50 procent van de botten van het prehistorische dier gevonden. “Dat is behoorlijk veel”, zegt een woordvoerder van Naturalis. “Echt 100 procent vind je nooit. Het best bewaard gebleven is een T. rex die nu in Chicago staat, ‘Sue’. Daar is 85 procent van gevonden. Daarna komt ‘Stan’ met 65 procent. Hiermee komen we dus in de top 3 tot top 5 van de best bewaarde skeletten.” Het skelet dat vanaf eind september in Naturalis is te bewonderen wordt op de website van Naturalis al Trix genoemd.

Crowdfunding

Naturalis Biodiversity Centre in Leiden heeft 5 miljoen euro bij elkaar gekregen om een skelet van de dinosaurus aan te kunnen kopen. Een deel van dit geld is verzameld door middel van crowdfunding. De populaire bioloog en presentator Freek Vonk was het gezicht van de crowdfundingsactie ‘Tientje voor T. rex’ en hij heeft hiermee 230.000 euro opgehaald. Veel daarvan is afkomstig van kinderen en scholen. De rest van de 5 miljoen kwam van bedrijven, particulieren en fondsen.

Tentoonstelling

Begin september gaat het museum Naturalis 10 dagen dicht. Die tijd gebruiken paleontologen om het skelet in elkaar te zetten. Het skelet is door het gespecialiseerde Black Hills Institute in Amerika geprepareerd. Daar is het zand en aarde van de botten afgehaald, de scheurtjes zijn gerepareerd en de botten waar nodig verstevigd. Er is ook een metalen frame gemaakt waar het skelet op ‘gemonteerd’ kan worden. In Leiden moet het skelet als één grote puzzel in elkaar worden gezet. Vanaf 10 september 2016 opent de tentoonstelling T. rex in Town en eind 2018 krijgt het skelet een ereplaats in het nieuwe museum van Naturalis.

Wekker-Wakker

Wekker-Wakker! besteedde in de uitzending ook aandacht aan de komst van de T. Rex naar Naturalis en belde met Suzanne van Straaten van Naturalis.

(Bron: ANP, NOS.nl)

Geef een reactie