Duur 45:31
Gepubliceerd op 4 mei 2014

De Russen van Assen

Een documentaire over het lot van Sovjet-Russische krijgsgevangenen die in de laatste oorlogsjaren in Nederland werkten en na de bevrijding bleven. In het najaar van 1945 werden de krijgsgevangenen door de Russische militaire politie opgepakt en gedeporteerd naar de Sovjet-Unie. Wat is er met hen gebeurd?

Machanov maakte deel uit van een kleine groep Sovjet-Russische krijgsgevangenen die in de laatste oorlogsjaren in Assen voor de Duitsers werkten en na de bevrijding bleven. Totdat de Russische militaire politie hen oppakten en deporteerden naar de Sovjet-Unie. Stierf Machanov in een Russisch concentratiekamp, zoals veel teruggehaalde krijgsgevangenen?
De 80-jarige Hennie Strijk, bij wie Machanov woonde, zoekt nog steeds naar het antwoord op die vraag. Fjodor Djomin werd op zijn 24e naar het front gestuurd en overleefde als krijgsgevangene vier jaar Duitse werkkampen. Een paar weken na de bevrijding stierf hij aan tbc. Djomins familie zou nooit kennis nemen van zijn lot. In de Russische provincie Rostov gaat journalist Remco Reiding daarom op zoek naar familieleden van Djomin.

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer