Rocco Verdult

Rocco Verdult geeft persoonlijke oorlogsverhalen een gezicht

In 1944 is het precies 75 jaar geleden dat grote delen van de provincie Brabant worden bevrijd. Veel grote Brabantse oorlogsverhalen zijn al vaak verteld, maar er zijn ook veel kleinere verhalen die tot nu toe onder de radar zijn gebleven. Designer Rocco Verdult heeft deze verhalen in beeld gevat. 75 maquettes onder de noemer STILLLEVEN zijn het resultaat van zijn inspanningen.

75 verhalen, 75 maquettes

Voor zijn maquettes laat Verdult zich inspireren door de verhalen uit het boek Brabant, brug naar vrijheid. Dit boek bevat 75 persoonlijke oorlogsverhalen; 1 voor elk jaar dat wij nu in vrijheid leven. Deze verhalen zijn afkomstig van Brabanders die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt en gaan over de meest uiteenlopende onderwerpen. Er zijn verhalen bij over gruwelijke gebeurtenissen, maar ook over meer alledaagse dingen.

Focus op details

Omdat bij dit soort persoonlijke verhalen vaak geen beeldmateriaal is,  maken Verdult en zijn team er maquettes van. Elk verhaal krijgt er 1. Zodoende is er ook een maquette van het verhaal van Willy Sweens uit Mill. De Duitsers vallen zijn dorp binnen, waarna de familie van de jonge Willy zich genoodzaakt ziet te vluchten. in het boek vertelt Sweens het verhaal tot in detail. Eén van deze details -de kleine Willy op zijn stepje tijdens de uittocht uit Mill- heeft Verdult tot leven gebracht in een maquette. Meer over deze maquette in deze video van Omroep Brabant.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Het doel van de maquettes is niet alleen om de kleinere verhalen een gezicht te geven, maar ook om mensen aan het denken te zetten. “Mijn doel is dat mensen door het zien van de stillevens een aantal van de verhalen willen leren kennen en door willen vertellen aan anderen”, aldus Verdult tegen Omroep Brabant.

Zelf de maquettes bekijken.

De maquettes hebben inmiddels een rondreis door Brabant gemaakt en zijn momenteel te zien op de Dutch Design Week. Vanaf 16 november 2019 zijn alle 75 maquettes te zien in de Tilburgse expositieruimte LocHal. Daar blijven de werken tot aan mei 2020. Toegang is gratis. Meer weten over dit werk van Rocco Verdult? Op 23 oktober 2019 vertelt hij er meer over in Tijd voor MAX. U ziet Tijd voor MAX elke werkdag om 17.10 uur op NPO 1.

(Bron: Omroep Brabant, redactie Tijd voor MAX)

(Beeld: Studio Rocco Verdult)

Geef een antwoord