Duur 03:06
Gepubliceerd op 4 december 2018

Radar Love is 45 jaar: een terugblik

Radar Love, wie kent het nummer niet? In 2018 is deze grote internationale hit van de Golden Earring 45 jaar geworden en dat wordt gevierd met een heuse Radar Love-kunstexpositie, die binnenkort opent. Wij blikken terug op 1973, het jaar dat deze wereldhit uitkomt. 

Gevraagd door Jimi Hendrix

De Golden Earring, voorheen bekend als The Golden Earrings, is in 1973 al geen onbekende meer in eigen land. De band scoort vanaf 1965 aan de lopende band hits, maar in het buitenland is de Haagse band nog vrij onbekend. Daar komt met de komst van Barry Hay in 1968 al enigszins verandering in. Het jaar na zijn komst 1969 toert de band door de Verenigde Staten, waar zij hoge ogen gooien. Rockiconen zoals Janis Joplin en Jimi Hendrix schijnen erg onder de indruk te zijn van de Earring. De manager van Hendrix vraagt basgitarist Rinus Gerritsen zelfs om tot de band van de wereldberoemde gitarist toe te treden, maar dit aanbod weigert hij.

Toevalstreffer

Hoewel er dus al enig succes is, breekt de band internationaal pas écht door als zij in 1973 de single Radar Love uitbrengen. Het mag een klein wonder heten dat het nummer als zodanig aan het publiek wordt gepresenteerd, want de band én de platenmaatschappij hebben zo hun twijfels. “Ik weet nog goed dat we met de band en vertegenwoordigers van de platenmaatschappij luisterden naar de opnamen voor een elpee die Moontan ging heten. Iedereen was redelijk enthousiast, maar er was één probleempje: er stond geen nummer op dat een kansrijke single kon worden. Omdat we toch een beslissing moesten nemen, kwam uiteindelijk Radar Love uit de bus. Het was dus eigenlijk een negatieve keuze”, zegt Earring-gitarist en Radar Love-componist George Kooymans een aantal jaar geleden in AD/Haagsche Courant.

Grote hit

Hoewel de band én de platenmaatschappij dus niet zo zeker zijn van hun keuze, blijken al hun twijfels onterecht. Het nummer komt in Nederland hoog binnen in de tipparade en staat een week later al op nummer 16 in de Top 40. De weken daarna klimt het alleen maar verder omhoog: van 16 naar 5 en uiteindelijk naar de eerste positie. In totaal voert Radar Love de Nederlandse hitlijst 3 weken lang aan. In het buitenland is Radar Love inmiddels ook uitgebracht en scoort het eveneens goed. In Duitsland, België en Groot-Brittannië wordt het een top 10-hit en in de Verenigde Staten staat het 20 weken lang in de Billboard Top 100. De hoogste positie die Radar Love in die tijd behaalt in nummer 13.

Op tour in de VS

Het grote succes stelt de Haagse rockers in staat om opnieuw door Amerika te toeren. Maanden reizen ze door het gigantische land en staan ze op de planken met echte rockgrootheden als The Who en The Doobie Brothers. De wereld ligt aan hun voeten. In de video hieronder ziet u een interview dat het muziekprogramma Toppop tijdens deze tour met de band heeft in de kleedkamer van de prestigieuze concerthal Madison Square Garden in New York.

Blijvend succes

Na Radar Love duurt het even voordat de band weer een internationale hit weet te scoren (Twilight Zone uit 1982 is de volgende), maar de wereld vergeet de Golden Earring én Radar Love niet. Zo gebruikt Bill Clinton – weliswaar ongevraagd- in 1992 tijdens de Amerikaanse voorverkiezingen én wordt het nummer ruim 500 keer gecoverd. Niet de minste namen wagen zich aan een vertolking. Zo hebben U2, Santana, R.E.M. en Bryan Adams het nummer allemaal gezongen. Daarnaast zit het ook in de film Baby Driver uit 2017, die goed ontvangen wordt door het publiek en critici.

Hallo Nederland besteedt op 4 december 2018 aandacht aan het 45-jarig bestaan van Radar Love en de speciale tentoonstelling die hierover wordt geopend in een kunstgalerie in Den Haag. Deze tentoonstelling opent op 9 december 2018. De organisator van de tentoonstelling wordt daarnaast op 5 december 2018 geïnterviewd in het MAX-radioprogramma De MAX! .

(Bron: Website Golden Earring, AD/Haagsche Courant, redactie Hallo Nederland, website Top 40)

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer