Duur 03:57
Gepubliceerd op 3 december 2018

Hallo Nederland neemt kijkje in de keuken van Nederlandse verenigingsleven

Het MAX-programma Hallo Nederland duikt in de week van 3 tot en met 7 december 2017 in het Nederlandse verenigingsleven. Verslaggever Julia Feller neemt in de serie Julia bij de vereniging een kijkje in de keuken van 5 verschillende clubs. Zij gaat onder meer langs bij een poedelclub en een vereniging die zich bezighoudt met goochelen.

Terug naar de veldslagen van weleer

Meer dan een derde van alle Nederlanders is lid van een vereniging. Voor velen is zo’n club dé plek om hun hobby uit te oefenen. Anno 2018 is er voor bijna elk denkbare hobby wel een vereniging. Tijdens de eerste aflevering van Julia bij de vereniging gaat zij bijvoorbeeld langs bij de vereniging voor Militaire Levende Geschiedenis MARS. De leden van MARS proberen allerhande veldslagen uit het verleden zo waarheidsgetrouw mogelijk uit te beelden. Dat betekent dat zij in vol ornaat ten strijde trekken, compleet met wapens en al. Iets voor Julia? U ziet het in het bovenstaande fragment.

Wol spinnen in Deventer

Op de 2e uitzenddag gaat Julia op bezoek bij spingroep De Ulebelt uit Deventer. Elke week komt de groep samen op het terrein van de gelijknamige kinderboerderij en spinnen zij samen wol van de schapen die op de boerderij wonen. De bolletjes wol die dat oplevert worden onder meer verkocht in het winkeltje van de boerderij. Zal het de leden van de spingroep lukken om hun enthousiasme voor het spinnen op Julia over te brengen?

Kolf, een eeuwenoude sport

In aflevering 3 draait het om kolfvereniging Brederode. Kolf is een eeuwenoude sport waarbij een bal met een slaghout tegen een paal wordt geslagen. De sport wordt tegenwoordig vaak binnen beoefend, maar in het verleden is het gebruikelijk om het buiten te spelen. Er zijn zelfs schilderijen uit de 17e eeuw waarop de sport het hoofdonderwerp is.

Op dit schilderij van Hendrick Avercamp uit 1625 zijn kolfspelers afgebeeld.

Julia speelt samen met de leden van kolfvereniging Brederode een spelletje kolf. Zal dit haar nieuwe hobby worden?

Goochelen in clubverband

Een dag later reist Julia af naar Rotterdam, waar een heuse goochelvereniging is gevestigd. Goochelclub Rotterdam bestaat al meer dan 60 jaar en kunnen professionele- en hobbygoochelaars praten over alles wat te maken heeft met de magische wereld van het goochelen. De club is zeer actief en organiseert naast de gebruikelijke clubavonden ook lezingen speciaal voor goochelaars. Op deze lezingen komen hobbygoochellaars uit het hele land af.

Gek op poedels

Tot slot gaat Julia Feller langs bij de Nederlandse poedelclub. Bij deze vereniging draait het allemaal om 1 dier: de poedel. De Nederlandse poedelclub bestaat al meer dan 90 jaar en is daarmee een van de oudste rasverenigingen van ons land. De leden hebben allemaal veel verstand van dit hondenras en delen deze informatie graag met anderen. Of zij Julia ook weten te enthousiasmeren voor de karakteristieke hondensoort, ziet u op op 7 december 2018.

Hallo Nederland is elke werkdag om 18.25 uur te zien op NPO 2.

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer