Zuiderzeewet

Prinses Beatrix bij festiviteiten in Lelystad tijdens 100ste verjaardag Zuiderzeewet

Op donderdag 14 juni 2018 is het precies 100 jaar geleden dat de door ir. Lely ingediende Zuiderzeewet door de Tweede Kamer is aangenomen. In Lelystad, de provinciehoofdstad van Flevoland, wordt daar uitgebreid en feestelijk bij stilgestaan. Met een vlootschouw op donderdag 14 juni door HKH Prinses Beatrix en de Zuiderzee Havendagen op vrijdag 15 en zaterdag 16 juni.

Vlootschouw Prinses Beatrix

De vlootschouw door Prinses Beatrix met de Groene Draeck is donderdag 14 juni van 16.30 tot 17.45 uur. Deze is voor het publiek vanaf de Batavia Haven van nabij te volgen. Voor de vlootschouw en aansluitende festiviteiten verzamelt zich een groot aantal klassieke en historische schepen in en rond de Batavia Haven. Waaronder schepen die daadwerkelijk aanwezig zijn geweest bij de start van de aanleg van de Afsluitdijk.

Zuiderzeewet

Historische schepen

Vanaf woensdag 13 juni vullen werkschepen, sleepboten, baggerschepen, kraanschepen, vissersschepen, maar ook plezierjachten de Batavia Haven in Lelystad. Gezamenlijk bieden zij een overzicht van de schepen die de (toenmalige) Zuiderzee, het Markermeer en het IJsselmeer bevaren en bevoeren hebben. Zo is er een overzicht van Klassieke Scherpe Jachten, Platbodems, maar ook voormalige werkschepen die zijn omgebouwd voor de pleziervaart. Verschillende ervan zijn vrij toegankelijk voor het publiek.

Zuiderzeewet

In 2017 heeft Lelystad haar 50-jarig bestaan gevierd in aanwezigheid van Koning Willem Alexander en Koningin Máxima. Dit jaar staat de stad uitgebreid stil bij het gegeven dat het op donderdag 14 juni precies 100 jaar geleden is dat één van de meest ingrijpende wetten van Nederland is vastgesteld: de Zuiderzeewet. Deze wet heeft de basis gelegd voor de ontwikkeling van Nederland als waterland. De inpoldering van de Wieringermeer, de afsluiting van de Zuiderzee met de Afsluitdijk, de Noordoostpolder en de Oostelijke en Zuidelijke Flevopolder zijn voorbeelden van de invloed van de Zuiderzeewet op de vorming van ons land. De wet is ingediend door de naamgever van de jonge stad in Flevoland: ir. Cornelis Lely, toenmalige minister van Rijkswaterstaat. Dat de festiviteiten ditmaal plaatsvinden in aanwezigheid van HKH Prinses Beatrix is toepasselijk, gezien het feit dat de toenmalige Koningin de provincie officieel heeft ingesteld.

Festiviteiten

In museum Batavialand, dat op 16 juni gratis toegankelijk is voor publiek, is de authentieke werkkamer van dr. ir. Cornelis Lely te bezoeken. Ook wordt daar op zaterdag de Flevowand feestelijk onthuld. In de haven zorgen muziekoptredens, een braderie, nautische ambachten, vele kinderactiviteiten en sfeervolle terrasjes voor gezelligheid. Aansluitend vindt op zondag 17 juni de 3e editie van de KNRM Nationale Historische Reddingbootdag en de 34e editie van de Nationale Oldtimerdag plaats. Ook hier is er aandacht voor 100 jaar Zuiderzeewet.

(Bron: ANP, Bataviahaven.nu)

Geef een reactie