Tilburgse kermis

Nostalgie op Tilburgse kermis

Tilburg viert dit jaar een speciale editie van de jaarlijkse kermis, hij staat er voor de 450ste keer! Met ruim 200 attracties, op 3 kilometer kermis en zo’n 1,5 miljoen bezoekers per jaar is de Tilburgse kermis uitgegroeid tot de grootste van de Benelux. Populair onderdeel is de nostalgische kermis.

Oogstfeest

Lang is de gemeente Tilburg ervan uitgegaan dat het feest in 1570 is ontstaan, maar in 2016 is in het regionaal archief een document uit 1567 ontdekt waarin al wordt gesproken over de kermis. Algemeen wordt aangenomen dat de kermis is ontstaan als opvolger van het oogstfeest. In de 17e en 18e eeuw staat kermis vooral voor eten, drinken en feesten. In de 19e eeuw doen de eerste attracties hun intrede. Sommige van die soort attracties zijn nu nog steeds te vinden op de Nostalgische Kermis in Tilburg.

Nostalgische kermis op Koningsplein

Op het Koningsplein zijn dit jaar 26 attracties te vinden, die minimaal 40 jaar oud zijn. Voor prijsjes van toen kunnen er ritjes worden gemaakt in attracties van toen. U kunt er zoal ronddraaien in de zweefmolen, de kop van Jut te lijf gaan, een ritje maken met de paardencarrousel of rups en allerlei lekkers eten, zoals wafels, popcorn en oud-Hollands snoep.

nostalgische kermis

Roze maandag

De kermis duurt nog tot en met zondagavond 30 juli 2017. De meeste bezoekers, zo’n 300.000 stuks, worden op maandag 24 juli 2017 verwacht tijdens de traditionele Roze Maandag. Gelijkwaardigheid en acceptatie voor iedereen, ongeacht geaardheid wordt er dan gevierd. Het zal extra druk zijn, omdat de voetbalsters van Nederland en België elkaar maandagavond in Tilburg treffen voor hun derde poulewedstrijd op het EK.

(Bron: ANP, tilburg.com)

Wat is uw favoriet kermisattractie?

Geef een reactie