bevrijding

Noord-Brabant pakt in 2019 groots uit met herdenking 75 jaar bevrijding

In september 2019 is het 75 jaar geleden dat Brabant eerder dan de rest van Nederland is bevrijd. Dat wordt volgend jaar groots herdacht. Voor een uitgebreid herdenkingsprogramma hebben de provincie en het nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds) samen ongeveer 10 miljoen euro ter beschikking gesteld.

Bevrijdingsoperatie Market Garden

De verschillende oorlogsmusea in Brabant willen de Tweede Wereldoorlog met 75 persoonlijke verhalen vertellen aan de bezoekers. Eerder is al bekend geworden dat de mislukte bevrijdingsoperatie Market Garden ook zal worden herdacht, onder andere met een grote colonne militaire voertuigen, die in 2 etappes van de Belgische grens dwars door Brabant richting Nijmegen trekt.

Nationaal Kamp Vught

Om ervoor te zorgen dat de betrokken musea klaar zijn voor de jubileumjaren krijgen zij een flinke subsidie. Het Oorlogsmuseum Overloon, dat in 2021 zelf 75 jaar bestaat, krijgt in totaal 1,5 miljoen euro voor het vervolg van de renovatie. Nationaal Kamp Vught krijgt ten minste 1 miljoen euro voor een verbouwing en een nieuwe vaste expositie. Voor de oprichting van de Generaal Maczek Memorial in Breda is 1 miljoen euro beschikbaar gesteld. De gedenkplek is genoemd naar de generaal die de Poolse strijders geleid heeft bij de bevrijding van grote delen van Nederland.

Volgens de Brabantse gedeputeerde Henri Swinkels zijn de investeringen ook een manier om een breed publiek uit binnen- en buitenland te verleiden tot een bezoek aan de provincie.

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    MAAK JE OOK EENS DRUK OVER DE PALESTIJNEN, DIE AL 70 JAAR BEZET ZIJN DOOR DE JODEN EN MOETEN LEVEN IN CONCENTRATIEKAMPEN ACHTER MUREN VAN 4 METER HOOG. BELEMMERT WORDEN IN HUN VRIJHEID EN INTERNATIONALE HANDEL EN BETREKKINGEN