Nog 501 restanten van oorlogsvliegtuigen in Nederlandse bodem

In Nederland liggen mogelijk nog 501 restanten van vliegtuigen met de stoffelijke overschotten van 1085 vermiste bemanningsleden uit de Tweede Wereldoorlog in de bodem, zo blijkt uit een analyse van de NOS in samenwerking met de Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945.

Vliegtuigwrakken

In totaal stortten tijdens de oorlogsjaren meer dan 5000 vliegtuigen neer in Nederland. Het waren vooral Britse bommenwerpers en gevechtsvliegtuigen die onderweg waren naar Duitsland. Maar ook honderden Duitse vliegtuigen zijn tijdens luchtgevechten in Nederland neergestort. Een groot deel van die 5000 vliegtuigwrakken is al tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers geruimd. Toch worden er met name in Zuid-Nederland nog veel vliegers vermist. Ook rondom Arnhem en Nijmegen liggen mogelijk nog veel vliegtuigwrakken in de grond. Het gaat om vliegers die sinds de crash van het vliegtuig vermist zijn en waarvan de locatie van de crash na de oorlog nooit is afgegraven.

Lokaliseren en opgraven

Meer dan de helft van alle vermiste bemanningsleden zijn neergestort in de Waddenzee, het IJsselmeer of de Westerschelde, wat het nog veel moeilijker maakt om vliegtuigwrakken te lokaliseren en op te graven. De meeste neergestorte vliegtuigen liggen daar dan ook nog. Maar ook op het land liggen vliegtuigwrakken soms al zeventig jaar onder de grond. Vliegtuigen die volgeladen neerstortten, konden meters diep in de zachte bodem zakken.

Waar liggen ze?

Op de website van de NOS vindt u een interactieve kaart waarop alle 501 vliegtuigwrakken die voor zover bekend nog niet zijn opgegraven. Een groot deel van deze wrakken zal ook nooit opgegraven worden. Het kost een gemeente namelijk gemiddeld een half miljoen euro om een vliegtuigwrak op land op te graven. Het bergen van een vliegtuig dat in het water ligt, is nog veel duurder. Gemeenten draaien zelf op voor de kosten, waardoor ze er vaak niet happig op zijn. Alleen als er mogelijk nog bommen onder de grond liggen en de veiligheid in het geding is, kan een gemeente een deel van de kosten verhalen.

(Bron: NOS)

Geef een reactie