Een nieuwe manier van herdenken

Naast de traditionele dodenherdenking op 4 mei organiseert de Oorlogsgravenstichting op maandag 2 mei nog een heel bijzondere herdenking op het Nationaal Ereveld Loenen.

400 graven

Gesneuvelde militairen en omgekomen burgers komen symbolisch tot leven doordat tijdens de herdenking achter vierhonderd grafstenen echte mensen staan. De persoon achter de grafsteen is even oud als het slachtoffer was dat in het graf ligt. Directeur Gel Flieringa van de Oorlogsgravenstichting: “Op deze manier hopen we dat mensen zien en beleven hoeveel levens er verloren zijn gegaan en hoe jong die mensen waren. Het is toch echt anders als je uitrekent dat iemand 25 jaar was, dan dat je ziet dat iemand 25 jaar is.”

Ereveld vol Leven

Op het ereveld in Loenen liggen 3900 mensen begraven. Het project Ereveld vol Leven is in 2015 voor het eerst georganiseerd, toen vertegenwoordigden zo’n 100 personen de slachtoffers. “De aanwezigen, vooral nabestaanden en scholieren waren diep onder de indruk van deze manier van herdenken.” aldus Gel Flieringa. De stichting hoopt dat het initiatief op meerdere plaatsen in Nederland navolging vindt. Aan het initatief is een educatief programma gekoppeld en hij zou dan ook graag zien dat scholen dit project breed aanpakken. Flieringa: “Het zou mooi zijn als kinderen in de buurt van hun school dit op eenzelfde manier gaan beleven. In de buurt van elke school zijn er wel graven waar zoiets georganiseerd kan worden.”

Onderhoud van de graven

Nederland telt 180.000 oorlogsslachtoffers. Daarvan liggen er 50.000 in een graf. De anderen zijn nooit gevonden, omgekomen in vernietigingskampen of ze kregen een zeemansgraf. De Oorlogsgravenstichting onderhoudt alle Nederlandse oorlogsgraven, waar ter wereld ook. Zo zijn er 25.000 graven op de zeven erevelden op Java en liggen er 12.000 slachtoffers in vijftig landen over de hele wereld. In Nederland zijn twee erevelden, in Loenen, op de Veluwe, (bijna 4000) en op de Grebbeberg in Rhenen (850). De overige oorlogsslachtoffers liggen begraven over 1200 begraafplaatsen door heel Nederland.

Omdat de stichting dit jaar 70 jaar bestaat, houdt premier Mark Rutte op 4 mei tijdens de traditionele dodenherdenking een toespraak op het ereveld in Loenen.

Meer informatie over deze bijzondere herdenking vindt u op de website ereveldvolleven.nl

(Bron: ANP)

Geef een reactie