johan de witt

Iedereen kan nu de brieven van Johan de Witt lezen

Raadspensionaris Johan de Witt en zijn broer Cornelis komen op 23 augustus 1672 op een gruwelijke manier om het leven. Een aantal dagen na hun dood legt de Nederlandse staat beslag op veel van hun brieven. De brieven van Johan de Witt worden nu openbaar gemaakt via een speciale website.

7.000 brieven

Het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis ontsluit op 14 maart 2019 zo’n 7.000 brieven die geschreven zijn door De Witt. Dit is 20 procent van het totaal in beslag genomen brieven. De brieven zijn vooral geschreven in het Nederlands, Frans, Latijn en Engels en veelal geadresseerd aan diplomaten. Voordat de brieven online worden gepubliceerd, liggen zij in het Nationaal Archief te Amsterdam.

Vooraanstaande figuren

De man die al deze brieven schrijft is in de 17e eeuw een van de belangrijkste politieke figuren van het land. De Witt bestuurt het gewest Holland, wat nu Noord-Holland, Zuid-Holland en delen van Zeeland en Brabant zijn. Hij is afkomstig uit een echte regentenfamilie,waardoor veel van zijn familieleden ook vooraanstaande politieke posities bekleden. Zijn broer Cornelis is daar een goed voorbeeld van. Cornelis is destijds een bekende Nederlander en onder meer lid van de Staten-Generaal.

Zowel Cornelis als Johan zijn geliefd, maar worden ook intens gehaat door sommige Nederlanders. De broers zijn voorstanders van de republiek, terwijl veel anderen juist meer zien in een Nederland bestuurd door een koning of stadhouder.

Dood van de broers

Dit standpunt moeten de 2 uiteindelijk met hun leven bekopen. In juni 1672 wordt Johan al belaagd door tegenstanders terwijl hij onderweg naar huis is, maar deze aanslag weet hij te overleven. In augustus hebben hij en Cornelis minder geluk. Op de 23e van die maand worden beiden de straat op gesleept door opgejutte tegenstanders en vindt er een gruwelijke lynchpartij plaats. Verschillende lichaamsdelen van de broers sneuvelen hierbij en vervolgens worden hun levenloze lichamen opgehangen op de bekende executieplaats Het Groene Zoodje, nabij de Hofvijver. De moord op de gebroeders De Witt wordt nog steeds gezien als een van de meest gruwelijke uit de Nederlandse geschiedenis.

 

Bron: Huygens Instituut, ANP.

Geef een reactie