Geveilde auto’s Ford Museum brengen ruim 6 miljoen euro op

Met de veiling van de complete verzameling Fords van Piet den Hartogh is er officieel een einde gekomen aan het Ford Museum in Hillegom. In totaal heeft de verzameling een bedrag opgeleverd van 6.157.353 euro.

10 uur durende veiling

Tijdens de veiling, die bijna 10 uur geduurd heeft zijn, zijn 220 oldtimers van Ford en Lincoln en 49 snorfietsen onder de hamer gegaan. De in 2010 overleden Piet den Hartogh heeft zijn eerste Ford in 1956 aangeschaft en zijn collectie door de jaren uitgebouwd. Behalve auto’s, vrachtwagens en snorfietsen telt het historische wagenpark een ijscowagen, ambulances, brandweerauto’s en een Canadese sneeuwscooter. De collectie wordt gezien als de grootste ter wereld.

Voortzetten museum niet gelukt

De 3 kinderen hebben getracht het Ford Museum van hun vader in eigen handen te houden, maar het is niet gelukt het museum voort te zetten. “Natuurlijk hebben we geprobeerd de collectie te behouden, door een nieuwe eigenaar te zoeken voor het geheel. Dat is niet gelukt. Verzamelaars willen zélf hun eigen collectie opbouwen”, legt zoon Pieter eerder uit aan het Haarlems Dagblad.

Ford Museum

Historische gebeurtenis

Mensen van over de hele wereld hebben aan de veiling meegedaan. Veilingmeester Koen Samson, hoofd van de Nederlandse vestiging van het internationale veilinghuis Bonhams tegenover het Haarlems Dagblad: “We mochten de grootste verzameling van Fords ter wereld veilen. De opbrengst heeft onze verwachtingen overtroffen, we hadden 2 miljoen minder ingeschat. Dit was echt een historische gebeurtenis en voor mij was het een fantastische ervaring dat ik als Nederlandse veilingmeester van Bonhams het spits mocht afbijten. We deden de veiling met z’n vieren.”

Opbrengst boven verwachting

Eén van de auto’s heeft flink boven verwachting opgebracht. Koen Samson: “Helemaal spannend werd het bieden bij de ex-William F. Harrah en Imperial Palace Collection 1905 Ford Model B Side Entrance Tonneau. Het gevecht ging tussen een koper uit Nieuw-Zeeland en een Amerikaan. Het werd de langste en meest inspirerende bieding van de hele veiling. Tussendoor werd zelfs nog naar Nieuw-Zeeland gebeld of men het vooraf vastgesteld limiet mocht overschreden. Uiteindelijk kreeg de Amerikaan de Ford Mobiel B voor een recordprijs van 419.750 euro. “Een bedrag dat 7 keer hoger lag dan we aanvankelijk hadden ingeschat. Ook de opbrengst van een sneeuwmobiel verraste ons. De Ford uit 1930 met rupsbanden en ski’s werd uiteindelijk verkocht voor 87.400 euro. Dit aparte object verhuist nu naar een museum in Oost-Europa.”

(Bron: ANP, Haarlems Dagblad)

Geef een reactie