Duiken naar wrak De Rooswijk

Nederlandse en Britse maritiem archeologen duiken de komende twee weken naar een Nederlands scheepswrak voor de kust van Groot-Brittannië. Ze willen het schip, dat deels in het zand ligt begraven, tot in detail in kaart brengen. Het gaat om het VOC-schip Rooswijk, zo laat de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed laten weten.

De Rooswijk

Het schip De Rooswijk werd in 1737 gebouwd in Amsterdam, voor de Kamer van Amsterdam van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Op 8 januari 1740, vertrok De Rooswijk voor haar tweede reis met aan boord een grote lading zilveren staven en munten. Het schip strandde op de Goodwin Sands en zonk. De hele bemanning kwam hierbij om.

Ontwerp en conditie

Archeologen willen meer te weten komen over het wrak, het ontwerp van het schip en de conditie van de materialen die lang op de zeebodem hebben gelegen. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed werkt hiervoor onder andere samen met Historic England, maar ook met het archeologische duikteam dat in 2005 al onderzoek heeft gedaan.

Duncan Wilson, Chief Executive van Historic England zegt hierover: “We zijn verheugd om samen te werken met onze Nederlandse collega’s en het oorspronkelijke archeologische team op deze belangrijke plek. Wrakken zoals de Rooswijk maken deel uit van het gedeelde maritieme erfgoed in Europa. Het is daarom belangrijk dat erfgoedorganisaties samenwerken om te zorgen dat sites zoals deze worden beschermd, onderzocht, begrepen en gewaardeerd door iedereen.”

Beschermd wrak

De Rooswijk is een beschermd wrak dat geregistreerd staat in het zogeheten Heritage at Risk-register van Historic England, een lijst van plekken die het meest bedreigd worden en bescherming nodig hebben voor de toekomst. Het wrak wordt onder andere bedreigd door natuurlijke omstandigheden, zoals stroming en verschuiven van zandlagen, maar ook door duikers die het wrak bezoeken.

Geef een reactie