Duur 40:15
Gepubliceerd op 1 januari 1930

De zwijgende film uit de jaren 30

Het International Film Festival Rotterdam (IFFR) is van start gegaan. De weken van 27 januari tot 7 februari staan totaal in het teken van de film. Het grootste filmfestival van Nederland trekt meer dan 300.000 bezoekers en toont rond de 500 films op verschillende locaties in de stad.

Stalen Knuisten

Tegenwoordig huist er een legio aan nationaliteiten op het IFFR. Er worden veel internationale producties getoond, van Nieuw-Zeeland tot aan Irak. Maar vroeger werd in Nederland ook genoeg moois gefilmd. Neem een voorbeeld aan de zwijgende documentairefilm Stalen Knuisten van Jo de Haas. Een propagandafilm die filmfabriek Polygoon maakte in opdracht van de Algemene Nederlandse Metaalarbeiders Bond (ANMB). Zij probeerden hiermee staalwerkers te overtuigen om zich bij de bond aan te sluiten.

Pre-Gouden Kalf

De Haas is een van de meest productieve cameramannen van zijn generatie. In 1991 won hij met Stalen Knuisten het pre-Gouden Kalf voor beste documentaire. De maker was geïnspireerd door de Russische film. Vooral het slotstuk maakt indruk waar stalen knuisten met voorhamers lettergreep voor lettergreep als nagels in de staalplaten van een scheepswand worden gehamerd. Dit allemaal om het ledental van ANMB op te schroeven naar 40.000.

Meer beelden van vroeger zien? Neem eens een kijkje in het online archief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer