Duur 10:03
Gepubliceerd op 16 mei 2023

De Nederlandse Bouwkunst door de ogen van Paul Rem: de bouwstijlen van Hoorn & Enkhuizen

Door de eeuwen heen hebben verschillende bouwstijlen hun intrede gedaan in ons land. Het resultaat zijn steden vol prachtige gevels, markante huizen, kerken en andere gebouwen die met recht kunstwerken mogen heten. In de reeks Nederlandse Bouwkunst door de ogen van Paul Rem, neemt architectuurhistoricus Paul Rem u mee langs deze parels van de stad en vertelt u meer over de historie van de Nederlandse bouwkunst. In deze aflevering neemt Paul Rem u mee langs de verschillende bouwstijlen in Hoorn & Enkhuizen. 

Lodewijk XIV-stijl in Hoorn

In deze aflevering gaat Paul Rem op zoek naar de Lodewijk XIV-stijl in Nederland. De stijl vernoemd naar de Franse Lodewijk de XIV de Zonnekoning, die Versailles bouwt als uitdrukking van zijn absolute macht. Het gebouw kenmerkt zich door zware pompeuze vormen en die stijl verschijnt vervolgens overal in Europa. Ook in Hoorn. Dat er meer van deze stijl terug te vinden is in ons land, danken we aan Daniël Marot, een jonge ontwerper aan het hof van Versailles. Om een bijzondere reden vlucht hij naar ons land en laat zien hoe we in de Lodewijk XIV-stijl moeten bouwen.

Versailles in Nederland

Paul Rem neemt u mee over de Grote Oost, de oudste straat van Hoorn. Daar ziet u in de gevels van verschillende panden de Lodewijk XIV-stijl terug. De pronk zit hem in de top van de huizen, een ware kroon op het pand. Verder op de route staat een huis met de kenmerkende stijl van deze pompeuze Franse hofstijl: de deur, het raam erboven en het raam daarboven in één ornament gevat. Het absolute Versailles van Hoorn is het gebouw gebouwd door Nanning van Foreest, de rijkste man van Hoorn in die tijd.

Uniek kijkje in mini-Versailles in Enkhuizen

Op steenworp afstand van Hoorn ligt Enkhuizen. Ook hier is de Lodewijk XIV-stijl terug te vinden. Schuin tegenover de Drommedaris, het bekendste gebouw van Enkhuizen aan de oude haven, ligt het Snouck van Loosenhuis. Een mini-Versailles. Het pand is zelden geopend, maar Paul Rem mag een kijkje nemen in het gebouw en leidt u rond en vertelt over de oude bewoners en rijke geschiedenis.

Paul Rem vertelt

Architectuurhistoricus Paul Rem deelt met u zijn kennis over de Nederlandse bouwkunst. Want wat ziet u als u naar de gevels in Hoorn en Enkhuizen kijkt? Hoe herkent u historische bouwstijlen? Wat is de functie van een bepaalde stijl en wat zegt het over het gebouw en de tijd waarin het is gebouwd? Laat u door Paul Rem meenemen langs de parels van de Nederlandse bouwkunst. Bekijk de video en u zult verrast zijn!

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

In de reeks Nederlandse Bouwkunst door de ogen van Paul Rem, neemt hij u ook mee door Haarlem, Utrecht, Groningen en Amsterdam.

(Foto: MAX)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer