Boegbeeld Schiphol 25 jaar

Op 4 juni 1991 opende de toenmalige koningin Beatrix de grote verkeerstoren op Schiphol en nu bestaat hij alweer 25 jaar!

Koepel

De luchtverkeersleiding zit in de zogenoemde koepel, op zo’n 90 meter hoogte. Met 8 tot 12 personen, die 360 graden om zich heen kunnen kijken, wordt hier het vliegverkeer in een straal van 15 kilometer rondom Schiphol geleid. Sinds de opening van de verkeerstoren zijn zij bijna 10 miljoen gelande en gestarte vliegtuigen verder.

Record

Vorige week werd een recordaantal van meer dan 1500 starts en landingen op 1 dag op Schiphol gehaald. Volgens Luchtverkeersleiding Nederland is dat het dubbele van wat 25 jaar geleden gemiddeld op een drukke dag voorbijkwam op het vliegveld.

Hoogte

De toren was bij de opening met 101,17 meter de hoogste ter wereld. Inmiddels is hij ingehaald door onder meer die in Wenen (109 meter), Bangkok (132 meter) en Vancouver (142 meter).

Toren West

Naast de grote verkeerstoren op Schiphol-Centrum is er nog een kleiner exemplaar; Toren West. Hier wordt het luchtverkeer voor de Polderbaan geregeld.

Krijgt u ook altijd zo’n vakantiegevoel als u de verkeerstoren bij Schiphol ziet?

(Bron: ANP)

Geef een reactie