5 bijzondere uitvindingen die nooit zijn geproduceerd

Uitvindingen die nooit zijn gelukt, maar te leuk zijn om in de vergetelheid te raken: daar staat het museum Bizarium in het Zeeuwse Sluis vol mee. Hallo Nederland is hier op 13 april 2018 te gast en dat is voor ons genoeg reden om wat bizarre, leuke en gekke uitvindingen uit te lichten die nooit in productie zijn genomen.

Het metalen boek van Thomas Edison

Thomas Edison is één van de meest briljante uitvinders tot nu toe. Edison is de man achter de gloeilamp en de grammofoon, maar hij heeft ook iets minder briljante dingen bedacht. Zo komt hij ooit op het idee voor een metalen boek. Dit boek van ongeveer 40.000 pagina’s is volgens Edison de ideale vervanger voor de vele schoolboeken die schoolkinderen moeten meeslepen. Dat is niet het enige voordeel, vindt hij, want een boek van metaal kan niet kapot gaan en als het nat wordt is dat geen ramp. Of een metalen boek niet ontzettend zwaar is? Volgens Edison niet, want zijn idee is om het te maken van zeer dunne velletjes nikkel. De geschiedenis leert ons dat dit idee van Edison nooit verder is gekomen dan een prototype.

boek

De auto als telefoon van E.C. Hanson

In 1913 komt de Deense uitvinder E.C. Hanson met een potentieel revolutionair idee: bellen in de auto. Om dit voor elkaar te krijgen moeten er 2 antennes op de auto worden geplaatst: 1 voor en 1 achter. Deze worden verbonden door elektriciteitskabels. Goed idee, maar om het te laten werken moeten de kabels wel onder stroom worden gezet en dat kan levensgevaarlijk zijn. Veel animo is er daarom ook niet voor, maar het idee van Hanson is wel een voorzet voor een uitvinding die de wereld veel later zal veranderen: de mobiele telefoon.
automobiel

Brilletje voor een kip

Kippen kunnen nogal agressief pikken, zeker naar elkaar. Hierdoor sneuvelen er weleens kippen en daar wil de Amerikaan Andrew Jackson Jr. aan het begin van de 20e eeuw iets aan doen. Daarom bedenkt hij de kippenbril. Het kleine brilletje met rode glazen moet ervoor zorgen dat de kippen minder zicht hebben en dat bloed minder opvalt, zodat de al gewonde kippen niet opnieuw aangevallen worden. Jackson vraagt in 1903 patent aan, maar dat wordt nooit toegekend. Jaren later wordt het idee alsnog opgepikt,waardoor er korte tijd toch kippen rondlopen met een bril tegen het pikken. Dit ziet u in de Engelstalige video hieronder.

1 kaart voor alles

Eén pas die werkelijk overal voor gebruikt kan worden: dat is het idee achter de zogenoemde Ulticard. Deze kaart mét schermpje is zeer veelzijdig:  het is een betaalpas, sleutel, rekenmachine, het  kan medische gegevens en vingerafdrukken opslaan en het houdt bij hoeveel calorieën de eigenaar eet. Het product stamt uit 1986, maar komt nooit op de markt. Inmiddels blijkt het idee achter de Ulticard toch niet zo gek, want moderne mobiele telefoons hebben ook een waslijst aan functies.

ulticard

De amfibiefiets

Een fiets die zowel op land als in het water kan rijden. Moet te doen zijn, toch? Nou, dat blijkt nog knap lastig, want de zogenoemde amfibiefiets uit 1932 wordt een mislukking. De fiets heeft grote, met lucht gevulde ballen, waardoor deze moet blijven drijven, maar dat valt in de praktijk erg tegen. De uitvinding wordt geen succes, maar in 2010 wordt er toch weer een poging gedaan door een groep studenten. Voor zover bekend functioneert de door hen ontworpen motor wel op land én in het water.


Wat vindt u de vreemdste uitvinding?

U ziet Hallo Nederland met daarin de reportage over het Bizarium museum in Sluis op 13 april 2018 om 18.30 uur op NPO 2.

(Bron: wikipedia, NRC, Plantin Instituut, Buzzle, Time, The Telegraph)

Geef een reactie