Canon

5000 jaar geschiedenis verbeeld in Canon van Nederland

Het onderwijs maakt er al jaren gebruik van tijdens geschiedenislessen, maar nu is de Canon van Nederland ook te zien voor andere geïnteresseerden. In het Nederlands Openluchtmuseum en later ook in 10 andere musea wordt ‘Het Verhaal van Nederland’ zichtbaar gemaakt.

Hunebedden, Anne Frank en meer

In 2006 is in opdracht van de Nederlandse regering de Canon van Nederland gepubliceerd, met daarin 50 momenten die 5000 jaar geschiedenis van Nederland markeren. Met onder andere de hunebedden, slavernij, Anne Frank, de gasbel van Slochteren en Annie M.G. Schmidt. Aanvankelijk is het de bedoeling er een Nationaal Historisch Museum voor te bouwen in Arnhem, maar die plannen zijn uiteindelijk nooit gerealiseerd.

canon

Tentoonstelling in Arnhem.

Hoogte- en dieptepunten

In 2011 hebben het Openluchtmuseum en het Rijksmuseum de opdracht gekregen om de Canon van Nederland alsnog zichtbaar te maken. Het heeft daarna nog tot 21 september 2017 geduurd voordat de tentoonstelling geopend is in het Openluchtmuseum. De 50 vensters uit de canon zijn verwerkt in 10 tijdvakken uit de geschiedenis en bezoekers kunnen vanuit een centrale koepel 10 ‘filmsets’ bezoeken. Zij zien er de hoogte- en dieptepunten uit de Nederlandse geschiedenis aan de hand van historische personen, gebeurtenissen en onderwerpen.

(Bron: ANP, nos.nl)

Geef een reactie