Duur 03:35
Gepubliceerd op 11 juli 2016

Santiago de Compostella

Vroeger hadden bedevaarten voornamelijk een religieuze achtergrond. Bij het bewandelen van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella spelen vaak ook andere motieven een rol. Niet in de laatste plaats de fysieke uitdaging, want dat is het.

Jakobus de Meerdere

De weg naar Santiago de Compostella, ook wel de Sint Jacobsroute of Jacobsweg genoemd, leidt naar het graf van de apostel Jakobus. Jakobus de Meerdere is een discipel en een van de 12 apostelen van Jezus. Volgens de legende is zijn graf aangewezen door een ster ontdekt op het sterrenveld in Santiago de Compostella. Hij is beschermheilige van onder andere Spanje en dan in het bijzonder van Galicië en Santiago de Compostella. De traditie van de bedevaart gaat terug naar de tijd van Karel de Grote. Hij zou volgens de overlevering in 814 het graf van Jakobus gevonden hebben.

Camino de Santiago

De huidige route, de Camino Frances, begint bij de Frans-Spaanse grens in Saint-Jean-Pied-de-port. Vanaf daar is het ongeveer 825 kilometer naar Santiago de Compostella. Met een gemiddeld looptempo van 25 kilometer per dag, doet u er ongeveer 33 dagen over. Sinds 1993 is het Spaanse deel van de pelgrimsroute opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Maar wie denkt dat de route alleen door Spanje loopt heeft het mis. Vanuit alle hoeken van Europa en zelfs Noord-Afrika leiden routes naar Santiago de Compostella. De Franse route is de meest bekende en populaire en komt door steden als Pamplona, Logroño en Burgos. De Aragonese route start in het Spaanse Col de Somport in de Pyreneeën en loopt via het oude koninkrijk van Aragon en komt bij Puente la Reina weer op de Franse route uit.  Maar er bestaat ook een Engelse route die traditioneel wordt gebruikt door pelgrims die via de zee naar Spanje komen en een Portugeese route die start in Lissabon.

Ook Nederland kent een eigen pelgrimsroute die uiteindelijk leidt naar Santiago de Compostella. Volgens de overleveringen is de route ontstaan nadat Bonifatius het christendom naar Friesland bracht. Er bestaan nog steeds verschillende routes zoals het Jabikspaad, het Jacobspad en de Jakobswege. Ze hebben uiteindelijk allemaal als eindbestemming Santiago de Compostella.

Steeds vaker lopen pelgrims nadat ze Santiago de Compostella hebben gehaald, door naar de kust. In Fisterre ligt kaap Finisterre. De naam is afgeleid van het Latijnse Finis Terrae, wat einde van de wereld betekent. Er wordt gezegd dat Jakobus de Meerdere door Jezus naar dit punt is gestuurd om het geloof te verkondigen. Sommige pelgrims verbranden hier hun kleren symbolisch voor het einde van hun reis.

In Spanje staat op de borden die de route op de heenreis markeren de sint-jakobsschelp op een blauwe achtergrond afgebeeld. De pelgrims zijn ook te herkennen aan de schelp, het teken van de heilige Jakob. De schelp wordt gedragen met de sluiting naar boven.

Meer dan een bedevaartsoord

Hoewel miljoenen pelgrims jaarlijks Santiago de Compostella bezoeken, is de stad meer dan een bedevaartsoord. Een blikvanger is de kathedraal met daarvoor Plaza del Obradoiro. Het is een van de mooiste pleinen van Spanje. De kathedraal van Santiago is een van de grootste heiligdommen van het christendom en is ook groots als geheel. Tussen de 2 torens aan de voorgevel is een beeld van apostel Jakobus te zien. Ten westen van Plaza del Obradoiro ligt Palacio de Rajoy. Dit voormalige paleis doet nu dienst als gemeentehuis.

Hostal de los Reyes Católicos is opgericht door het koningspaar Ferdinand II en Isabella van Castilië. Het was bedoeld als ziekenhuis, maar inmiddels is het een van de meest gerenommeerde hotels van Europa. Het ligt direct aan de kathedraal.

Wilt u meer te weten komen over de geschiedenis van de pelgrimstochten en apostel Jakobus? Dan is een bezoek aan Museo de las Peregrinaciones in Casa Gótica de moeite waard. In het antropologisch museum  Museo de Pobo Galego komt u alles te weten over Galicië. Het museum is gevestigd in het oude klooster Santo Domingo de Bonaval en is gewijd aan thema’s als de zee, het platteland en muziek.

Santiago is tegenwoordig ook een echte universiteitsstad met meer dan 40.000 studenten. De Universidade de Santiago de Compostela – USC staat op en terrein van 1.300.000 vierkante meter en heeft ruim 2.000 leraren en meer dan 1.000 mensen aan het werk op de administratie en services.

Tip: maak eens een rondwandeling langs alle hoogtepunten van de stad. Nagenoeg alle bezienswaardigheden bevinden zich op een paar honderd meter van elkaar. En wilt u het toerisme liever ontlopen? Ga dan eens naar het nieuwe gedeelte van de stad: Zona Nueva. Het kent geen echte bezienswaardigheden, maar kent een levendig uitgaansleven.

Op MAX Vandaag kunt u op de interactieve kaart de reis volgen. Hier vindt u ook extra informatie en fragmenten over de bezienswaardigheden die de groep bezoekt!

Op maandag 11 juli 2016 gaan de kampeerders in We zijn er Bijna! naar Santiago de Compostella en brengen een bezoek aan de Portugese stad Porto.

Bent u al eens in Santiago de Compostella geweest?

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer