Statische schok

Zonder statische schok de auto in- of uitstappen? Zo lukt het

Misschien kent u het wel; u stapt de auto in- of uit en krijgt een flinke elektrische schok. Naast een knetterende schok is het ook nog eens pijnlijk. Maar waar komt die statische elektriciteit vandaan en is het ook te voorkomen bij het in- en uitstappen van de auto?

Statische elektriciteit

Statische elektriciteit ontstaat door wrijving tussen positieve (+, protonen) en negatieve (-, elektronen) deeltjes. Deze deeltjes zijn onderdeel van een atoom. Een atoom is in principe neutraal, dus evenveel positieve als negatieve deeltjes. Maar zijn deze uit balans, dan ontstaat statische elektriciteit.

Wrijving

Die statische elektriciteit ontstaat voornamelijk door wrijving en ook het materiaal en de temperatuur zijn hierbij van belang. Het weer is van grote invloed, want een statische schok zult u in de koude maanden eerder ervaren dan in de warmere maanden. Als het koud is, is er doorgaans een drogere lucht waardoor statische lading sneller ontstaat. Dat merkt u als u in de winter een wollen trui draagt. Als u die na een dag dragen uittrekt, goede kans dat hij enorm knettert. Dat komt omdat u hem de hele dag aan heeft gehad en dat levert behoorlijk wat wrijving op.

Het kan geen kwaad

Die statische elektriciteit kan dus met stoffen plaatsvinden, of bij het handen geven, maar ook met bijvoorbeeld metalen. En dan komen we bij de auto uit. De auto is altijd elektrisch geladen. Een deel van de lading raakt de auto kwijt door de banden. Daar zit koolstof in en dat geleidt de energie.

Blijft er energie achter, dan wordt de overige lading via de bestuurder of andere inzittenden afgevoerd. De mens fungeert dan als een ontlader van de energie die vrijkomt, om het te geleiden naar de aarde. De lading ontstaat ook omdat de inzittenden met kleding schuiven over de bekleding waardoor wrijving ontstaat. Het is een vervelende tik, maar gelukkig het kan geen kwaad.

statische kleding
Lees ook: Zo komt u van statische kleding af: 12 tips

Is het te voorkomen?

Er is een aantal zaken waar u rekening mee kunt houden. Zeker als u gevoelig bent voor deze statische lading.

  • Draag schoenen met leren zolen. Rubberen zolen geleiden niet goed.
  • Raak bij het uitstappen het metaal van de auto aan. Eventuele statische lading kan ontladen via uw arm en hand.
  • Heeft u geen antistatische bekleding in de auto? Wrijf het dan in met een beetje wasverzachter (werkt ook bij kleding). U hoeft maar een klein beetje te mengen met water. Spray dit eventueel met een plantenspuit over de bekleding.
  • Kleding is ook bepalend. Draagt u synthetische materialen, goede kans dat het gaat knetteren. Draag zoveel mogelijk natuurlijke stoffen als katoen en wol.
  • Voor er wie er het hele jaar door last van heeft is het aan te raden om een antistatische strip aan de onderkant van de auto te hangen. Deze strip zorgt voor contact met de grond en ontlaad zo de elektriciteit.

Het is misschien niet te voorkomen, maar mocht u in- of uit de auto stappen, raak het portier dan eerst met de elleboog, (onder)arm of de knokkels aan. Die zijn minder gevoelig dan de vingertoppen.

(Bron: AD, Wikikids, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie