Werelddekking uit de zorgverzekering?

Het kabinet wil de werelddekking in de zorgverzekering afschaffen. Besparing: 60 miljoen. Volgens Zorgverzekeraars Nederland is dit geen goed idee. Voor sommige Nederlanders kan het hierdoor moeilijker worden om zich te verzekeren voor medische zorg buiten Europa.

Uitzonderingen

Sinds de invoering van de Zorgverzekeringswet in 2006 is iedere Nederlander (ongeacht inkomen, leeftijd of gezondheid) verzekerd van dezelfde medisch noodzakelijk zorg. Die dekking geldt in Nederland en in het buitenland. Het kabinet wil de werelddekking afschaffen en er een Europa-dekking van maken. Ze willen wel uitzonderingen voor sommige groepen maken. Bijvoorbeeld voor mensen die voor werk naar het buitenland reizen. Die blijven wel via hun basisverzekering verzekerd. Ook blijft zorg in bepaalde verdragslanden vergoed via de basisverzekering.

Meer bureaucratie en onderverzekering

Volgens Zorgverzekeraars Nederland hoopt het kabinet op een besparing van 60 miljoen euro. Dat komt neer op 2 euro minder zorgpremie per jaar. Maar de zorgverzekeraars hebben grote twijfels of de besparing in de praktijk haalbaar is. Ze verwachten dat de afschaffing van de werelddekking en het invoeren van nieuwe regels leiden tot meer bureaucratie en dat onderverzekering, fouten en fraude toenemen. Dit hebben zij in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

Nog ver weg

Het afschaffen van de wereldwijde dekking van de zorgverzekering is echter nog lang niet in zicht. Weinig partijen in de Tweede Kamer voelen ervoor om mensen zelf een zorgverzekering te laten kopen als zij buiten Europa gaan studeren of op vakantie gaan. Ze vinden dat te veel gedoe voor te weinig besparing. Vrijwel alle partijen zetten grote vraagtekens bij het nut van het afschaffen van de werelddekking. Het is uitgesloten dat de Europa-dekking al per 2017 ingaat. Dan had de wet namelijk op 1 juli 2016 door zowel de Tweede als de Eerste Kamer goedgekeurd moeten zijn, en dat gaat niet lukken.

(Bron: ANP, Zorgverzekeraars Nederland)

Geef een antwoord

Reactie

    Hanneman says:

    Mevrouw Schippers zal zich tot haar groot verdriet moeten beperken tot de nederlandwijde afschaffing van de zorg.