Duur 02:18
Gepubliceerd op 23 juli 2018

We zijn er Bijna!: van Bologna naar Novafeltria

De reis van meer dan 4000 kilometer van We zijn er Bijna! 2018 gaat van start in het Italiaanse Bologna. Via de Adriatische kust voert de tocht naar Puglia, de meest zuidelijke punt in de hak van de Italiaanse laars. Dit is nog altijd een onontdekt stukje Italië. De eerste dagen staan in het teken van kennismaken, maar ook de jeu de boules-competitie gaat van start en er staan een paar prachtige excursies op het programma.

Kennismaken

Begeleiders Lut en Willy Meeus verwelkomen op de eerste reisdag de deelnemers met koffie en koek. 22 echtparen en 4 alleenstaanden trekken de komende weken met elkaar op. Om elkaars namen beter te leren kennen delen ze naambordjes uit die de deelnemers achter het raam van de caravan kunnen plakken. Lut en Willy maakten deze reis al 3 keer eerder en kennen de mooie plekjes. Voor de groep hebben zij een uitje bedacht: een exclusieve rondleiding door een klein houten theatertje in de buurt. Iets waar de gehele groep wel oren naar heeft. Voor de overige vrije dagen maken zij een dagkrant met informatie over de bezienswaardigheden in de buurt.

we zijn er bijna

Voedselparadijs

Ger en Wil besluiten een bezoek te brengen aan de foodhall Fico Eataly World, net buiten Bologna. Een waar walhalla voor liefhebbers van de Italiaanse keuken. In de markthal bevinden zich ongeveer 40 fabriekjes die traditionele Italiaanse producten produceren. Voor wie wil proeven kan zijn hart ophalen, want er zijn ruim 40 restaurants en eetgelegenheden waar u terecht kunt om te proeven van al het lekkers dat Italië te bieden heeft. Ook de tuinen van de foodhall zijn de moeite van het bezoeken waard. Op nog eens 2 hectare grond zijn verschillende soorten planten en dieren te zien. Van een truffelboomgaard tot de rode Reggiana koe, de oorspronkelijke koe voor de echte Parmezaanse kaas.

Jeu de boules-competitie

Dag 2 is een reisdag. De groep gaat naar een camping in de buurt van het dorp Novafeltria. Maar het is niet alleen een reisdag, het is ook de dag waarop de jeu de boules-competitie van start gaat. Lut en Willy hebben bedacht om aan het eind van alle reisdagen – voor wie wil – een jeu de boules wedstrijd te houden. En voor wat extra competitiegevoel is er zelfs iets te winnen: de Gouden Beker. Oud-gymjuf Marina is direct fanatiek. Ria vindt het vooral heel gezellig.

Zwavelmijn

Voor wie wil hebben Lut en Willy voor de komende dagen een aantal excursies gepland. Een daarvan is naar het nabij gelegen Sant Agatha Feltria. Daar staat een klein houten theatertje. De rondleiding wordt gegeven door de Nederlandse Nel. Zij en haar man Bert zijn ook de beheerders van de camping en kennen de beheerder van het theater. Nel regelt speciaal voor de groep een korte rondleiding door het theater. Bert neemt de rondleiding naar een oude zwavelmijn Museo Sulphur in het nabij gelegen Perticara voor zijn rekening. In het museum krijgt de groep een indruk van hoe het er in de mijnen vroeger aan toe ging. Buiten is nog de originele mijnschacht te zien.  Bekijk de hele rondleiding in het filmpje bovenaan de pagina!

Fort San Leo

De volgende dag is ook nog een dag om vrij te besteden of om mee te gaan op excursie naar San Leo, een stadje gebouwd hoog op een rots midden in het gebied Emilia Romagna. Blikvanger is het grote fort San Leo gelegen boven op de rots. Het steekt fier boven de stad uit. Tot 1906 dient het fort als een gevangenis. Onder andere de Italiaanse avonturier Giuseppe Balsamo zit hier van 1791 tot 1795. Het fort is nu een museum.  De kerkers met middeleeuwse martelwerktuigen liegen er niet om.

Fort San Leo

De reis wordt dit jaar begeleid door Lut en Willy en assistent begeleiders Nelly en Ries. In een video stellen zij zich voor. De route en reisverhalen van de reis door Midden- en Zuid-Italië zijn te volgen op onze site!

Aflevering 1 van We zijn er Bijna! is te te zien op maandag 23 juli 2018 om 21.30 uur op NPO 1. 

Geef een antwoord

Reactie

  1. Anneke 68 says:

    Leuk programma

Bekijk ook

Meer