Amsterdam

We gaan er graag op uit, maar ergeren ons meer tijdens uitstapjes

Nederlanders gaan er graag op uit. Gemiddeld doen ze dat 13 keer per jaar. En als we eropuit gaan, dan het liefst de natuur in. Maar we zijn ons tijdens die uitstapjes steeds meer gaan ergeren. Vooral aan de hoge toegangsprijzen en asociaal gedrag. Dat blijkt uit het tweejaarlijkse vrijetijds- en cultuuronderzoek van Motivaction in opdracht van de BankGiro Loterij. 

Meeste geld gaat op aan horeca en entreegelden

Gemiddeld geven Nederlanders 416 euro uit aan uitstapjes. Als we eropuit gaan, gaan we het liefst wandelen of fietsen in de natuur. Met 41 procent staat dit met stip op 1. Maar ook een bezoek aan de dierentuin en de bioscoop zijn populaire vrijetijdsbestedingen. Het meeste geld wordt uitgegeven aan horeca en entreegelden. Inwoners van Noord-Holland geven het meest uit, zo’n 639 euro, en die van Gelderland het minst, 313 euro.

Tevreden over het aanbod

Over het aanbod aan uitstapjes per provincie zijn de meningen verdeeld. Over het algemeen zijn we met 84 procent zeer tevreden met het aanbod. Inwoners van Gelderland en Noord-Brabant zijn het meest tevreden. Daar staat tegenover dat inwoners uit Zeeland en Flevoland iets minder tevreden zijn met het aanbod. Maar van alle provincies zijn de Limburgers het meest trots op de uitstapjes in hun provincie, gevolgd door de Drentenaren.

We willen er vaker op uit

Hoewel we gemiddeld 13 uitstapjes per jaar doen, zouden we het liefst er nog veel vaker op uit willen. Maar de kosten en gebrek aan tijd belemmeren ons hierin. Voor de komende zomer gaan we er ook weer graag op uit. Het bezoeken van een andere stad staat daarbij op de 1e plaats gevolgd door het bezoeken van een natuurgebied, winkelen en naar het strand of zwembad gaan. Van de ondervraagden 65-plussers brengt 32 procent deze zomer een bezoek aan een museum. 18 tot 25 jarigen gaan het liefst naar het strand of een concert of festival. Overigens is het Rijksmuseum het meest favoriet gevolgd door het Nederlands Openluchtmuseum.

Ergernissen nemen toe

Onze ergernissen tijdens deze uitstapjes zijn behoorlijk toegenomen. We ergeren ons het meest aan asociale mensen en asociaal gedrag. In 2016 ergert 26 procent van de Nederlanders zich hieraan, tegen 41 procent in het recente onderzoek. Andere bronnen van ergernis zijn de hoge entreegelden, vieze toiletten en de drukte.

(Bron: AD/BankGiro Loterij)

Geef een antwoord