Verwondingen fietsers te voorkomen door autodeur te openen met ‘Dutch Reach’

Een autodeur die opeens open zwaait, terwijl er net iemand langs fietst. Het is iets waar vele fietsers per jaar verwondingen aan over houden, of erger. Door de deuren te openen middels de Dutch Reach kan dit voorkomen worden. Misschien dat u er wel eens van gehoord heeft, maar echt bekend is dit begrip nog niet. We leggen hieronder uit wat het inhoudt.

Verwondingen en zelfs doden

Vooral in grote steden komt het nogal eens voor dat fietsers gewond raken door autodeuren die plotseling geopend worden. Soms zijn de verwondingen van de nietsvermoedende fietsers zelfs zo ernstig dat zij eraan overlijden. Begin 2019 is er in Almelo nog een 55-jarige vrouw overleden, nadat zij tegen een geopende autodeur gebotst is.

Autodeur met ‘de verkeerde hand’ openen

Een naar zeggen in Nederland bedachte handeling, de Dutch Reach, kan de ongelukken eenvoudig voorkomen: door met ‘de verkeerde hand’ de autodeur te openen. Oftewel de rechterhand van de bestuurder en de linkerhand van de bijrijder. Door met de verste hand de deur te openen wordt automatisch over de schouder gekeken en de eventuele fietser wordt zo op tijd gezien. Ook gaat het openen langzamer, waardoor de fietser tijdig gealarmeerd wordt dat de deur open gaat. Een simpele truc, die veel ongelukken kan voorkomen.

Amerikaanse arts

In Groot-Brittannië en de Verenigde Staten wordt inmiddels ook gewezen op deze ‘Nederlandse manier’ van het portier openen. Er zijn inderdaad autorijscholen in Nederland waar deze methode aan de leerlingen overgebracht wordt, maar verder is de term Dutch Reach in Nederland nauwelijks bekend. De uitdrukking is dan ook bedacht door de gepensioneerde Amerikaanse arts Michael Carney, nadat een botsing met haar fiets tegen een geopende autodeur de 27-jarige Amanda Philips het leven heeft gekost. Waar de term dan ook ontstaan is, het is in elk geval een eenvoudige manier om het verkeer veiliger te maken voor fietsers en onnodige schade aan auto’s te voorkomen.

(Bron: AD, Volkskrant)

Geef een reactie

Reacties (2)

  1. tommeke says:

    Als Amsterdammer, fietser en automobilist heb ik deze tip voor fietsers die willen overleven bij het plotseling open gaan van een autodeur die je niet kan ontwijken waardoor je dan verongeluk., RIJD DE AUTO BINNEN, IN DE AUTO IS ALLES ZACHT EN GEPOLSTERT , DAT REMT U OP DE ZACHTSTE MANIER AF EN U WORD OPGEVANGEN DOOR DE DEUR EN NIET OVERREDEN DOOR ACHTEROP KOMEND VERKEER WAAR U BIJ UITWIJKEN NOG EEN ZWIEPER MEE KRIJGT NAAR HET MIDDEN VAN DE WEG. Ik zelf heb mijzelf sinds ik leerde fietsen zo al verschillende keren voor groter onheil behoed.
    A.Copier 73jaar

  2. Loizza says:

    Op autorijles vroeger leerde ik: eerst in je linkerspiegel kijken of er geen verkeer/fietsers aankomen en dan pas kan je uitstappen. Dat doe ik nu nog.
    Als fietsster zijnde heb ook ik met de openzwaaiende deur te maken gehad. Ik week uit en botste toen op een prachtige nieuwe BMW. Dat vond ik zo erg. Maar de boosheid ging (terecht) naar de deuropener.