Veiliger en schoner fietsen op de snelfietsroute Apeldoorn-Twello-Deventer

De gemeenten Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Lochem, Voorst en Zutphen hebben een ambitie: samen een schone toekomst. Een van de maatregelen is een veilige en vlotte fietsruggengraat realiseren. Daarom is de snelfietsroute Apeldoorn-Twello-Deventer verbeterd. De verbeteringen zijn tot stand gekomen door een unieke samenwerking tussen fietsers, omwonenden en de Fietsersbond. 

Vlotter en veiliger

De snelfietsroute F344 heeft een aantal uitdagingen. Dubbele kruisingen, lastige oversteekplaatsen en de verlichting langs de route. Bij de dubbele kruisingen is beter nagedacht over de afstelling van de verkeerslichten tussen de 2 kruispunten. Daarnaast is er een speciale tunnel met hellingbaan voor de fietsers aangelegd. Een ingrijpende verandering die ook bij de aanleg nogal wat overlast heeft veroorzaakt. Maar door een goede planning is het gelukt om de weg tijdens die werkzaamheden bereikbaar te houden voor fietsers. Om de route ook in het donker veilig te houden voor fietsers, is de verlichting aangepast. Er is gebruik gemaakt van intelligente verlichting. De helderheid van de verlichting beweegt mee met passerende fietsers. Als er niemand fietst wordt de verlichting aangepast.

Unieke samenwerking

De verbeteringen komen voort uit een unieke samenwerking tussen fietsers, omwonenden en de Fietsersbond. Studenten van Windesheim hebben meegewerkt aan een ontwerp voor een duurzame schuilhut. De aanpassingen zijn nodig fietsers op de snelfietsroute door te kunnen laten rijden. De verbeteringen sluiten aan bij de ambitie van de regio om nog schoner en veiliger te worden. “Het is een goed begin, maar er zijn nog genoeg uitdagingen”, aldus Marten Bergmans van de Provincie Gelderland.

(Bron: AD)

Geef een reactie