Veel senioren zonder kinderen op vakantie

Ruim de helft van de ouderen in Nederland gaat nooit met de (klein-)kinderen op vakantie, zo blijkt uit onderzoek van het Nationaal Ouderenfonds.

Nooit op vakantie

3 op de 10 senioren zegt zo nu en dan een paar dagen samen met de kinderen weg te gaan. Ruim 1 op de 10 gaat een week of langer mee op vakantie. Meer dan de helft gaat echter nooit met de kinderen of kleinkinderen op een korte of langere vakantie. Opvallend is dat ouderen die nog een partner hebben vaker met de kinderen of kleinkinderen op vakantie gaan dan senioren die alleen zijn. Van de alleenstaanden gaat bijna 4 op de 10 nog met de kinderen/kleinkinderen weg, van de ouderen die nog samen zijn is dit bijna 5 op de 10.

Dat moeten we vieren

Ouderen die met hun (klein-)kinderen op vakantie gaan, kiezen in de meeste gevallen voor een weekendje weg in een huisje of op een bungalowpark. Maar ook kamperen en stedentrips zijn populair. Een verjaardag of de viering van een trouwdag is vaak reden om er een paar dagen gezamenlijk op uit te trekken.

Denk aan opa en oma

Het Nationaal Ouderenfonds roept mensen op aan hun ouders of opa’s en oma’s te denken als het om vakantie gaat. Zo’n 1 op de 3 ouderen, die niet met hun kinderen op vakantie gaan, zou dit namelijk wel graag willen.

Bent u wel eens met uw (klein-)kinderen op een korte of lange vakantie geweest?

Geef een reactie

Reacties (2)

  Ingeneeger says:

  Wij ‘oma en opa’, wonen in Frankrijk. Wij ervaren dat het erg leuk is om onze (klein-)kinderen hier te ontvangen. Veel leuker dan een dag of weekendje bij ‘(o)ma en (o)pa op visite komen, (of andersom)’. Met name ook de vrijheid om delen van de dag anders te besteden dan met elkaar altijd iets ’te moeten doen’ geeft een hele ontspannen sfeer en gelijktijdig heb je veel contact met elkaar gedurende de rest van de tijd. Die combinatie ervaren wij als geweldig fijn.
  Ons advies is dus zeker samen op vakantie, maar laat ook in die tijd elkaar de vrijheid. De kinderen kunnen dan ook samen iets anders gaan doen (even met z’n tweeën), terwijl oma en opa iets met de kleinkinderen doen.
  Naast de genoemde mogelijkheden is volgens ons ook een Chambres d’Hôtes met Table d’Hôtes hiervoor een ideale mogelijkheid.

  Maxigosie says:

  Opa en Oma zitten in een wachtkamer. Je krijgt veelal vrij laat bericht of het mogelijk is ….. ect. Wij zijn nog gewend vooraf te reserveren en in te plannen. Of ben ik daar te ouderwets in?