Een groot gezin: dit zijn de voordelen (en nadelen)

Vroeger was het de normaalste zaak van de wereld om meer dan 2 kinderen te hebben. Tegenwoordig zit dat al over het gemiddelde van 1,6 kinderen per Nederlandse vrouw heen. Grote gezinnen worden dus steeds zeldzamer. Toch zijn er voordelen (én nadelen) aan het hebben van een groot gezin.

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd

Uit een onderzoek van de Edith Cowan University in Australië blijkt dat ouders met 4 of meer kinderen het allerhoogst scoren op het gebied van tevredenheid. De drukte en kosten die een groot gezin met zich meebrengen zouden namelijk gecompenseerd worden door het geluk dat elk kind bijdraagt aan het gezin.

Ervaring

Hoe meer kinderen u heeft, hoe meer ervaring u heeft. Hierdoor wordt het met de tijd steeds makkelijker en is er elke keer iets minder stress voor ouders. Na een aantal kinderen is er daarom ook meer tijd over om echt van ze te genieten.

Geen moment alleen

Meer kinderen betekent ook meer drukte. Die drukte zorgt doorgaan ook voor meer gezelligheid in huis. Er is altijd wel iemand om mee te kletsen aan tafel en kinderen nemen vaak ook vrienden en vriendinnen mee naar huis. Kortom: u zult zich niet snel alleen voelen in een groot gezin.

Baby- en kinderspullen doorgeven

De spullen die voor de kinderen worden gekocht zullen in grote gezinnen niet na 2 of 3 keer gebruiken al weggegooid worden. Denk bijvoorbeeld aan een wieg, een box, autostoelen, kleding en speelgoed. Dit zijn dure producten die grote gezinnen vaak kunnen hergebruiken.

Rondslingerend speelgoed
Lees ook: Rondslingerend speelgoed van kleinkinderen netjes en leuk opbergen

Samen kunnen spelen

Veel kinderen hebben klinkt misschien als een hele klus, maar vaak zorgen de kinderen er zelf voor dat ze genoeg te doen hebben. In grote gezinnen leren kinderen bijvoorbeeld sneller om een broer of zus om hulp te vragen, in plaats van een vader of moeder. Ook hoeven ze niet altijd bezig gehouden te worden door hun ouders, want ze kunnen samen spelen met broers en zussen. Doordat de kinderen met elkaar spelen heeft u waarschijnlijk op den duur zelfs nog meer tijd over dan ouders met 1 kind.

Altijd hulp in huis

In grote gezinnen staat u er nooit alleen voor. Kinderen kunnen al helpen met huishoudelijke taken op jonge leeftijd. Dit wordt alleen maar meer wanneer ze ouder worden. Stofzuigen, samen de afwas doen of boodschappen halen: het kan allemaal. Met veel kinderen zal er altijd een helpende hand in huis zijn.

Broers en zussen zullen naarmate ze ouder worden ook op elkaar kunnen passen. Dit is iets wat bij kleinere gezinnen niet zo snel mogelijk is. Er blijft dus in grote gezinnen, zeker wanneer de oudste kinderen wat ouder zijn, meer tijd over voor de ouders zelf.

(Nog) geen lege-nest-syndroom

Bij een lege-nest-syndroom hebben ouders een gevoel van gemis wanneer hun kinderen het huis uitgaan. Het fysieke gemis en het gevoel van geen doel hebben gaan vaak gepaard met het lege-nest-syndroom. In grote gezinnen zullen deze gevoelens niet minder intens zijn, maar is het wel mogelijk om er langzaam aan te wennen. Wanneer de oudsten het huis verlaten zijn er namelijk altijd nog jongere kinderen over.

Kleinkinderen

In grote gezinnen zullen er uiteindelijk ook meer kleinkinderen bijkomen. Met de feestdagen zal het dus, zelfs als uw kinderen uit huis zijn, niet snel saai zijn. De kans is ook groter dat er altijd wel iemand is die in het weekend langskomt. U zult zich dus niet zo snel eenzaam voelen. Dit kan weer helpen tegen het lege-nest-syndroom.

Nadelen

Er zijn natuurlijk niet alleen maar voordelen aan een groot gezin hebben. Zo kost het meer geld om voor meer kinderen te zorgen en ook meer tijd. Taken zoals de was doen, aankleden en naar school brengen nemen bijvoorbeeld veel tijd in beslag. Hierdoor krijgen ouders van grote gezinnen, zeker in het begin, nog minder rust dan andere ouders.

Ook de aandacht verdelen kan lastiger zijn. Als dit niet lukt, zorgt dit vaak voor een schuldgevoel bij de ouders. In de meeste gevallen kan dit overigens goed opgevangen worden door aandacht te krijgen van broers en zussen.

(Bron: Margriet, Libelle Mama, Ouders van nu. Foto: Shutterstock.)

Geef een reactie

Reacties (5)

  bosje says:

  Beetje vreemd artikel in deze tijd, vooral ook omdat bij nadelen het punt van overbevolking niet genoemd wordt.

   Tootz says:

   In Nederland neemt zowel de vergrijzing als de ontgroening toe, oftewel minder jonge mensen straks om de groter wordende groep ouderen te verzorgen. Gemiddeld 1,6 kinderen per vrouw is dus te weinig. Laten we blij zijn met de grotere gezinnen. Als vader van 4 volwassenen zoons ben ik maar wat blij met ons “grotere” gezin.

   Nele says:

   Helemaal mee eens. We zijn al met teveel mensen op de wereld. Ook daardoor klimaatverandering , natuurschade, overmatig vleesconsumptie etc. etc.

  madeliev says:

  Overbevolking is dan toch geen nadeel als je voor veel kinderen kiest.