Duur 05:50
Gepubliceerd op 27 juli 2020

Van corona brandhaarden tot coronazorg in het buitenland: Dokter Ted geeft antwoord op corona vakantievragen

Het is vakantietijd, maar het coronavirus houdt de wereld nog steeds in zijn greep. Dat bemoeilijkt vakantievieren. Want wat als u op vakantie corona oploopt, krijgt u dan wel een goede behandeling? En hoe weet u of u in het vliegtuig naast iemand heeft gezeten die het virus bij zich draagt? MAX-huisarts dokter Ted geeft antwoord op deze en meer corona vakantievragen.

Let op! Onderstaande antwoorden, of een deel daarvan, zijn mogelijk door versoepeling en aanpassing van de corona-maatregelen achterhaald.

Corona brandhaarden

Op verschillende plekken in Europa laait het coronavirus weer op. Zo heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor Kroatië verandert nadat hier meer besmettingen worden vastgesteld en is de regio rondom de Portugese hoofdstad Lissabon alweer een tijdje ‘dicht’. Ook in de regio Barcelona moeten mensen weer binnenblijven. “Het aantal nieuwe besmettingen in België blijft ook oplopen. Daar zijn nu zo’n 175 coronagevallen per dag vastgesteld. Duitsland en Italië zijn stabiel. In Frankrijk zijn de besmettingsaantallen nog laag, maar het reproductiecijfer stijgt wel. Als dit cijfer boven de 1 komt laait het virus weer op. Dat is Frankrijk nu nog niet het geval”, aldus dokter Ted. Voor de meest actuele stand van zaken kunt u ook het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken raadplegen. Deze adviezen zijn tot op regioniveau bijgewerkt.

Vervolgens kunt u ook de ANWB Reiswijzer raadplegen zodat u kunt zien wat de situatie in bepaalde landen voor de bereikbaarheid ervan betekent.

Coronazorg in het buitenland

Het is natuurlijk niet te hopen, maar het kan voorkomen dat u medische zorg nodig heeft omdat u corona heeft opgelopen in het buitenland. Krijgt u dan een behandeling die qua niveau gelijk is aan die in Nederland? “Qua corona-behandeling zal er in de landen die Nederland omringen niet veel verschil zitten. Duitsland, Frankrijk en België hebben een prima gezondheidszorg, dus daar bent u in goede handen. In landen in Oost-Europa of sommige gebieden van Turkije kan dit anders zijn. Houd daar rekening mee als u een reis gaat plannen.”

In voormalige corona brandhaarden Spanje en Italië is de zorg ook goed, maar Dokter Ted plaats wel een kanttekening. “Tijdens de hoogtijdagen van de crisis schoot die daar wellicht tekort, maar het is nu weer op orde. Als er een 2e golf komt en die wordt hevig, dan kan het zomaar zijn dat de crisis in de zorg weer terugkomt. In dat geval zou ik snel huiswaarts keren.”

Wie in het buitenland medische zorg nodig heeft moet er rekening mee houden dat misschien niet alle kosten gedekt worden door de Nederlandse zorgverzekering. Acute zorg in het buitenland wordt wel vergoed vanuit de basisverzekering, maar alleen tot het Nederlandse niveau. Als u een behandeling moet ondergaan die in het buitenland duurder is, moet u de extra kosten zelf betalen of kunt u deze verhalen op uw reisverzekeraar. Let op! Dit kan alleen als u via de reisverzekering verzekerd bent voor extra medische kosten. Ook kunt u gebruik maken van u Europese verzekeringspas (EHIC). Wie deze pas laat zien hoeft de kosten niet zelf voor te schieten en hoeft ook geen gebruik te maken van het Nederlandse eigen risico. U betaalt dan wat een inwoner van het land waar u bent ook zelf moet betalen voor de behandeling die u krijgt. Let op: ook dit kan in de papieren lopen. Bovendien valt zorg in een privékliniek niet onder de EHIC; om dit vergoed te krijgen moet u echt aanvullend verzekerd zijn via uw reisverzekering. Zeker in Zuid-Europese landen en Turkije gebeurt het nogal eens dat u bij acute medische nood naar een privéziekenhuis wordt gebracht.

Coronamaatregelen in buitenland

Omdat het coronavirus in geen enkel Europees vakantieland helemaal weg is, zijn er ook nog overal coronamaatregelen die nieuwe uitbraken moeten voorkomen. Deze maatregelen zijn in alle landen weer anders. het kan daarom geen kwaad om u vooraf in te lezen over welke maatregelen er op uw vakantieadres gelden. Ook is het handig om altijd de Nederlandse regels in acht te nemen als de regels in het buitenland minder streng zijn. Dokter Ted: “Rutte heeft gezegd dat als je naar het buitenland gaat, dat je je altijd minimaal aan de Nederlandse maatregelen moet houden, tenzij er strengere maatregelen zijn, dan houd je je daaraan. Ik zou dus in Frankrijk, waar 1 meter afstand de norm is, juist de Nederlandse 1,5 meter hanteren.”

Corona in het vliegtuig

Hoewel het niet de bedoeling is dat mensen met coronaverschijnselen het vliegtuig instappen is het sinds de opheffing van de zwaarste reisverboden al meerdere malen voorgekomen. Hoewel de luchtfiltratie in een vliegtuig erg goed is, is het toch mogelijk dat iemand met corona andere passagiers aansteekt. Hoe u erachter komt of u samen met een coronapatiënt in het vliegtuig heeft gezeten? Dit is niet altijd te achterhalen, maar in sommige gevallen gebeurt het toch. Dokter Ted legt uit. “Als iemand besmet is met het coronavirus onderzoekt de GGD met wie de patiënt allemaal in contact is geweest. Als blijkt dat deze patiënt in zijn besmettelijke periode een vlucht heeft gemaakt, neemt de GGD contact op met de betreffende luchtvaartmaatschappij om de passagierslijst op te vragen. Op basis daarvan kijkt de GGD wie van de andere passagiers in de buurt van de coronapatiënt heeft gezeten. De GGD neemt contact met op met deze personen en vraagt ze om 14 dagen in quarantaine te gaan.”

Contact met de redactie en MAX Ombudsman

Op 27 juli 2020 is dokter Ted te gast in MAX vakantieman om meer te vertellen over corona op reis. MAX vakantieman is elke maandag om 20.30 uur te zien op NPO 1. Heeft u een vakantieklacht die u graag wil voorleggen aan dit programma? U kunt uw verhaal insturen naar de redactie. Ook kunt u corona gerelateerde consumentenvragen stellen aan MAX Ombudsman. Het spreekuur van MAX Ombudsman is opengesteld voor MAX-leden, en is op werkdagen te bereiken tussen 10.00 en 12.00 uur, op telefoonnummer 035 – 6775511 (lokaal tarief). U kunt hier ook terecht voor juridisch advies over zaken die niets te maken hebben met corona.

Geef een antwoord

Reacties (2)

  Bezorgde Nederlander says:

  De luchtfiltratie in een vliegtuig is niet betrouwbaar en wetenschappelijk niet bewezen dat deze beter zou zijn dan bijvoorbeeld een airco op een cruiseschip.
  Airco´s zijn nu eenmaal grote ziekteverspreiders , kijk maar naar de Covid19 uitbraken op diezelfde cruiseschepen en hoe vaak is door deze airco´s het norovirus niet uitgebroken.
  Dr. Ted heeft wel meer vreemde opmerkingen gehad tijdens deze pandemie in zijn dagelijkse optreden bij Max..
  Kan gebeuren niet voor niks heb je tegenwoordig overal specialisten voor toch!
  In ieder geval slaat Dr Ted met zijn luchtfiltratie de plank volledig mis.
  Met bezorgde groet,
  Bezorgde Nederlander.

   Eeuwigjong says:

   Het norovirus zit in ontlasting en kan via handen op voorwerpen komen zoals knopjes en deurklinken. Het wordt niet verspreid door airco.

Bekijk ook

Meer