trein

Reizen met de trein zonder zorgen

Steeds meer ouderen maken gebruik van het openbaar vervoer. Maar voor maar liefst 1 op de 3 ouderen brengt dit de nodige stress met zich mee. Ze vinden reizen met de trein vaak te druk, chaotisch of kunnen niet goed de weg vinden. Hier moet verandering in komen volgens ProRail. Daarom gaat woensdag 23 mei 2018 de campagne Samen Veilig Onderweg van start. 

Druk en chaotisch

Om een idee te krijgen van hoe ouderen het reizen per trein ervaren heeft ProRail onderzocht wat het reisgedrag is van Nederlanders tussen de 70 en 85 jaar. Hieruit blijkt dat 6 op de 10 mensen regelmatig met het openbaar vervoer reist. Daar staat wel tegenover dat van die mensen 32 procent erg op ziet tegen de reis. Bij sommigen ligt hier een fysieke beperking aan ten grondslag, maar velen vinden reizen met het openbaar vervoer druk en chaotisch. Van de ondervraagden geeft 70 procent aan wel graag van het openbaar vervoer gebruik te willen maken, omdat het een manier is om actief te blijven en eropuit te kunnen gaan.

Tips en adviezen voor reizen met de trein

Veel incidenten gebeuren op en rond stations. Een van de belangrijkste belemmeringen is bijvoorbeeld de roltrap. Maar ook de drukte is wat veel ouderen belemmert. Om ouderen op weg te helpen start ProRail de campagne Samen Veilig Onderweg met tips en adviezen om het reizen veiliger en zorgelozer te maken. Er is een brochure met tips voor het gebruik van de roltrap, tips voor het in- en uitstappen van de trein en over het wachten op het perron. Want wist u bijvoorbeeld dat de stippellijn op het perron een functie heeft? Door achter de stippellijn te blijven heeft u voldoende afstand tot de rails en wordt u minder overvallen als er een trein voorbij raast. In de brochure staan ook adviezen over wat u moet doen als u bijvoorbeeld met de rollator of scootmobiel vast komt te zitten tussen de rails. Kijk voor de brochure en meer informatie over de campagne Samen Veilig Onderweg op de site.

(Bron: ANP/ProRail) 

Geef een reactie

Reacties (4)

  oosterwijck says:

  De NS kan campagnes houden, zoveel het wil, maar in een overvol, overspannen landje, zal er weinig of niets ten goede veranderen. In de jaren zeventig reisde ik dagelijks met de trein van Den Bosch naar Weesp en moest elke dag staan en soms een trein later nemen omdat er zelfs geen staanplaats was. Ik heb uit wanhoop de auto gebruikt, waarmee ik dagelijks een uur in de file stond (heen en terug). In de jaren tachtig zat ik op dansles in Tilburg, op woensdagavond (20.00 uur tot 22.00 uur) en heb de helft van de lessen gemist omdat de trein niet reed. Nadien is het alleen maar slechter en drukker geworden. Ik denk niet dat dit probleem met praatjes en posters kan worden opgelost. De werkelijke oplossing is: een halvering van de bevolking. … Maar daar zal niemand oren naar hebben.

   jannydevries says:

   Je hebt gelijk,Arriva trein van Emmen naar Zwolle veel te kort moeten vaak staan en paar weken geleden op zaterdag ook nog gestaan tot Almere. Dus wil graag meer plaatsen in de trein!

  WIM VAN STRALEN says:

  waarom moet de trein zo duur zijn voor jong en oudere mensen in spanje daar gaat bijna iedereen met de trein en dat komt dat het opbaar vervoer goedkoop is ik in spanje in Costa brava in malgrat de mar t/m Barcelona een retourtje voor 7,00 euro pp en ben je ouder dan 65 jaar ga je voor 3,50 euro pp en retourtje en de afstand van malgrat de mar en Barcelona is 275 km waarom kan dat hier niet voor een lagere prijs als je iedereen uit de auto wilt hebben ik betaal als ik naar amsterdam wilt 60,00 euro pp en dan ben ik op centraalstion .

  vriendelijke groet
  w. van stralen.
  ps.
  mag ik hier een reactie van u hebben.

   jannydevries says:

   Ik heb een dalurenkaart en reis met 40% korting. Dan heb ik nog extra keuzedagen. Eens in 2 maanden reis ik dan bijna gratis met vrienden naar een leuke bestemming ergens in ons land. Altijd leuk en gezellig en kost bijna niets.
   Inderdaad in Spanje is het veel goedkoper heb eens dezelfde reis gemaakt per trein.

   Groeten