Duur 02:52
Gepubliceerd op 11 juli 2016

Porto

De stad Porto is na de Portugese hoofdstad Lissabon de populairste bestemming voor een stedentrip. De portwijnen, de historische wijk Ribeira, de rivier de Douro en een levendig oud centrum. Het zijn maar een paar hoogte punten die een bezoek aan de stad onvergetelijk maken.

Dictatuur

Tijdens de Romeinse overheersing groeit Porto uit tot een belangrijke havenstad. Niet vreemd gezien de ligging aan de rivier Doure en de Atlantische Oceaan. De oude stadsmuur is een van de vele herinneringen aan die tijd. In deze tijd heeft de stad Poru Cale waar later het hele land naar wordt vernoemd.

In de eerste helft van de 20ste eeuw ontwikkelt de stad zich verder als havenstad. Maar het zijn politiek gezien onrustige tijden. Deze komen tot een eind met een militaire staatsgreep in 1925. Dictator António Salazar is dan de machtigste man. Zijn dictatuur bant invloeden vanuit het buitenland uit, waardoor de modernisatie van de stad stil ligt en de economie steeds verder onder druk komt te staan. In 1974 komt aan deze dictatuur een einde. Met de toetreding tot de Europese Unie midden jaren 80 maakt Porto een versnelde modernisering door.

Port

Aan de andere kant van de rivier Douro ligt de stad Gaia officieel Vila Nova de Gaia. Deze stad is minder bekend. Wonderlijk, want  zo goed als alle porthuizen staan in Gaia. Hier wordt al sinds de 17e eeuw prot gemaakt. Port wordt weliswaar in verschillende landen geproduceerd, maar in de Europese Unie mag port alleen de naam port hebben als het in Portugal geproduceerd is. In de verschillende porthuizen kan port worden geproefd. Een van die huizen is de Kloosterkerk Serra do Pilar. Het 16e eeuwse klooster biedt naast port een prachtig uitzicht over de stad Porto en de Douro.

Er is zoveel te zien!

Ribeira
De oudste wijk van Porto is Ribeira. De smalle straten, steegjes en locale markten geven je het gevoel dat de tijd hier heeft stil gestaan.

Torre dos Clérigos
De toren Torre dos Clérigos hoort bij de Igreja dos Clérgos kerk. Het is het symbool van de stad en vanuit de hele stad te zien. Het is een stevige klim, maar na zo’n 225 stappen wordt u beloond met een prachtig uitzicht over Porto.

Maria Pia-brug
De Maria Pia-brug verbindt Porto en Vila Nova de Gaia en is lange tijd een belangrijke verbinding tussen het noorden en de rest van het land. De brug is vernoemd naar de Portugese koningin Maria Pia. De brug is door de firma Eiffel et Cie,  met het ontwerp van Théophile Seyrig, ontworpen. Sinds begin jaren 90 is brug is niet meer in gebruik. De betonnen São João-brug is hiervoor in de plaats gekomen. De Maria Pia-brug is behouden als monument. De Luis I-brug, vernoemd naar de man van Maria Pia, lijken sprekend op elkaar. De bruggen zijn beiden door dezelfde ontwerper ontworpen.

Kathedraal Sé
De grote kathedraal Igreja da Sé ligt aan de Terreiro da Sé. Het behoort tot één van de oudste monumenten van de stad Porto. Door de jaren heen zijn er delen toegevoegd of veranderd in verschillende bouwstijlen. Naast de kathedraal ligt een klooster. De kloostergangen zijn versierd met tegels die het leven van Maria en voorstellingen van de Romeinse dichter Ovidius voorstellen. De kathedraal ligt op een heuvel en biedt een geweldig uitzicht op de oude historische wijk Ribeira.

Casa de Música
Het concertgebouw Casa de Música is nogal een opmerkelijk gebouw. De Nederlandse architect Rem Koolhaas is verantwoordelijk voor dit icoon van Porto. De vormgeving is futuristisch, modern, strak en staat bovendien op een bijzonder locatie.

Serralves Museum
In het park Parque de Serralves vlakbij het centrum van Porto ligt het museum voor de moderne kunst Serralves. Op het landgoed zijn ook fraai aangelegde tuinen en verschillende sculpturen te zien. Het Serralves Museum heeft veel tijdelijke nationale en internationale tentoonstellingen.

Casa de Chá da Boa Nova Leça da Palmeira
Wilt u eten op een bijzondere locatie? Breng dan eens een bezoek aan Casa de Chá da Boa Nova. Letterlijk vertaald betekend het ‘theehuis van het goede nieuws’. Als u van  bijzondere architectuur en een mooi uitzicht houdt, dan is een bezoek aan dit restaurant meer dan de moeite waard. De architect Alvaro Siza Vieira heeft dit bijzondere bouwwerk ontworpen bovenop de kliffen van Leça da Palmeira.

Op MAX Vandaag kunt u op de interactieve kaart de reis volgen. Hier vindt u ook extra informatie en fragmenten over de bezienswaardigheden die de groep bezoekt!

Op maandag 11 juli 2016 bezoekt de groep kampeerders van We zijn er Bijna! naast de Portugese stad Porto, Santiago de Compostella.

Heeft u nog tips voor bezoekers aan Porto?

Geef een antwoord

Reacties (2)

    drieskruse says:

    Ter info > In de video over Porto wordt de Ponte Maria Pia genoemd, terwijl de Ponte Luís 1 wordt getoond.

      MAX Vandaag says:

      Beste drieskruse, dat klopt. Beide bruggen zijn ontworpen door Seyrig, compagnon van Eiffel. Het is dan ook niet toevallig dat ze veel op elkaar lijken.

Bekijk ook

Meer