Giethoorn

Palen en dwarsbalken moeten bruggen in Giethoorn tegen botsende boten beschermen

Het Overijsselse Giethoorn is enorm populair onder toeristen. Jaarlijks bezoeken ruim 350.00 toeristen het Venetië van het Noorden. Maar de enorme stroom toeristen zorgen ook voor problemen. Want menig toeristenboot vaart wel eens tegen een van de vele bruggen die Giethoorn rijk is. Om de bruggen te beschermen plaatst de gemeente naast de bruggen palen met dwarsbalken.

Lusten en lasten

Het prachtige Giethoorn in de kop van Overijssel is een ware trekpleister voor toeristen. Vooral toeristen uit Azië. De vele toeristen zijn goed voor de toeristische sector, maar het heeft ook een keerzijde. Bewoners ervaren veel overlast. De toeristen lopen door de privétuinen en staan ongevraagd door het raam naar binnen te kijken. Daarnaast ontstaat er schade aan de bruggen, omdat de toeristenboten er tegenaan botsen. Op drukke dagen is het filevaren in de grachten van Giethoorn en niet alle kapiteins van de toeristenboten weten de bootjes botsvrij langs de bruggen te krijgen.

Palen en dwarsbalken

Om de bewoners tegemoet te komen geeft de gemeente hen de mogelijkheid om hun brug te beschermen. De bescherming gebeurt door naast de brug palen met dwarsbalken te plaatsen. Die palen moeten de klappen van de toeristenbootjes opvangen. Het plaatsen van de palen en dwarsbalken is geen eenvoudige klus. In de smalle grachten en door de lage bruggetjes is het lastig manoeuvreren. De palen worden vanaf een ponton met een kraantje in de veengrond gezet. Om de overlast voor de bewoners tot een minimum te beperken, worden de werkzaamheden tussen 06.00 – 10.00 uur uitgevoerd. Alle inwoners met een eigen brug langs het toeristische deel komen in aanmerking voor de botsbescherming. De werkzaamheden moeten zaterdag 25 mei 2019 klaar zijn.

(Bron: NOS/AD)

Geef een reactie