wereldreis

Op wereldreis in Nederland? dat kan!

Een wereldreis zit er de komende tijd waarschijnlijk niet in, want door de wereldwijde uitbraak van het coronavirus kunt u op dit moment in veel landen niet komen. Maar vrees niet, ook in Nederland kunt u een heuse wereldreis maken. Fiets bijvoorbeeld dwars door Siberië, of wandel door Frankrijk en America. Maar dan allemaal in eigen land.

Buurtschappen en gehuchten

DJ Bart Arens heeft 21 juli 2020 in zijn programma op NPO Radio 2 allerlei plaatsen, gehuchten en buurtschappen met namen van andere landen of streken op een rijtje gezet.

America en Turkeye

Zo komt u in de Limburgse gemeente Horst aan de Maas het dorpje America tegen, vindt u in Zeeuws-Vlaanderen Turkeye en vindt u nabij het Drentse Hoogeveen het buurtschap Siberië. In diezelfde gemeente vindt u ook buurtschap Nieuw Moscou. Vermoedelijk is de naam Nieuw Moscou ontstaan halverwege de 19e eeuw, toen in Rusland de Krimoorlog werd uitgevochten. En net over de grens met Overijssel ligt de plaats De Krim, die vermoedelijk ook haar naam aan deze oorlog te danken heeft. De buurtschap kreeg deze naam omdat het zo ver weg van de bewoonde wereld lag.

wereldreis

Nieuw Moscou, een buurtschap nabij het Drentse Hoogeveen.

Egypte en Frankrijk

In de Instagram-post van Arens worden ook Engeland, Egypte en Denemarken genoemd, ook allemaal te vinden in Nederland.  Maar dit zijn niet de enige wereldste plaatsnamen in ons land. Zo heeft een grote wijk in Harderwijk de naam Frankrijk gekregen, heet een gehucht in Groningen Spitsbergen en vindt u ten noorden van de Afsluitdijk een Fries gehucht met de naam Zürich. In de gemeente Maasdriel vindt u zelfs een buurtschap dat de naam Californië draagt.

Lange fietstocht

Dicht bij elkaar liggen al deze plaatsjes met de bijzondere, buitenlandse namen echter niet. Wilt u ze deze zomer allemaal op de fiets aan doen? Dan wordt het een heuse wereldreis door Nederland, van Limburg, tot Friesland en van Zeeuws-Vlaanderen tot Drenthe.

(Bron: NPO Radio 2, RTL Nieuws, buurthuisnieuwmoscou.nl, Google Maps)

Geef een antwoord