wc

Ombudsman wil wc-problemen treinen en stations aanpakken

Veel treinen en stations in Nederland beschikken niet over een wc, met alle gevolgen van dien voor reizigers met hoge nood. Volgens de ombudsman voor het openbaar vervoer, Annemarie den Toom, kan dit echt niet meer. Zij pleit ervoor dat alle stations en alle treinen in Nederland uitgerust worden met een toilet.

In de problemen

Volgens de ombudsman brengt de afwezigheid van toiletten sommige reizigers in benarde situaties. “Vooral ouderen en zieken kunnen in grote problemen komen als ze onderweg niet tijdig naar het toilet kunnen”, vertelt zij in De Telegraaf. Van Toom noemt de afwezigheid van toiletten op veel stations en treinen uit de tijd en benadrukt dat dit niet alleen een probleem is op het platteland, maar ook in de randstad.

Reactie van NS

De NS heeft gereageerd op het commentaar van de ombudsman en zegt harde maatregelen te nemen om het wc-probleem op te lossen.” Alle nieuwe treinen, zowel intercity’s als sprinters, hebben toiletten aan boord, en we zijn bezig met oplossingen op de stations.

Nooit met de trein

Mede door de afwezigheid van sanitaire voorzieningen op stations en in treinen durven sommige mensen niet spontaan met het openbaar vervoer te reizen. Dit geldt bijvoorbeeld voor Nederlanders die leiden aan plasklachten. Deze klachten kunnen ervoor zorgen dat iemand binnen korte tijd een wc moet bereiken om vervelende ongelukjes te voorkomen, maar in de trein of op het station is dit niet altijd mogelijk. Voor mensen met deze klachten zou het aanpassen van de wc-situatie door de NS een hele vooruitgang zijn.

(Bron: De Telegraaf, RTL Nieuws, ANP)

Geef een reactie