Duur 03:15
Gepubliceerd op 18 juli 2016

Nazaré en de fado

Portugal, het land van de fado, heerlijk eten en prachtige stranden. Sta met uw voeten in het zijdezachte zand op het strand van Nazaré en laat u meeslepen in de melancholie van de fado.

Nazaré

Het strand van Nazaré heeft kleurrijke visserstraditie. Hier gaan de vissersvrouwen nog geheel in traditie gekleed in 7 rokken. Een bekende traditie is de Arte xávega. Netten vol met vis worden vanuit zee arriveren op het strand. De vrouwen brengen als schreeuwend  de vangst van de dag aan de man. De boulevard aan het lange sikkelvormige strand heeft een keur aan gekleurde strandtenten die nog mooier tot hun recht komen door het blauwe water.

De kaap Síto rijst recht op uit de zee. Deze 318 meter hoge kaap heeft een van de mooiste uitzichten van de Portugese kust. De kaap is te voet te beklimmen, maar u kunt ook met de lift naar boven. Bovenop de rots staat de kapel Ermida da Memória. Deze kapel eert ridder D. Fuas Roupinho. Zijn paard werd door tussenkomst van de Heilige Maagd aan de rand van de klif tot stilstand gebracht. Bij de uitkijkpost Miradouro do Suberco zijn nog sporen te zien van de hoefijzers van het paard. Een andere bezienswaardigheid is de kerk Santuário de Nossa Senhora da Nazaré. En in het museum Museu Dr. Joaquim Manso leert u meer over de tradities van Nazaré.

Houdt u van fietsen? Tussen Nazaré en het strand Praia do Osso da Baleia, bij Figueira da Foz, loopt een fietspad. Een route van 65 kilometer langs de kust tussen het blauw van de zee en het groen van de dennenbossen van de Pinhal de Leiria.

Fado

Een ander woord voor het Portugese levenslied is fado. Het is ontstaan in de armste wijken van Lissabon. De naam is afgeleid van het Latijnse fatum wat het noodlot betekent. Geen andere muzieksoort ter wereld is zo vol van melancholie en fatalisme als fado.

Als begin jaren 30 António de Oliveira Salazar aan de macht komt wordt fado geassocieerd met zijn dictatuur. Volgens Salazar is fado de ultieme vorm van de Portugese volksziel. Dit is een smet op de muziek. In de loop van de jaren 80 verdwijnt langzaam het negatieve beeld. Begin jaren 90 is de fado opnieuw populair mede door artiesten als Cesária Évora, Cristina Branco en de Portugese Mariza. Sinds 2011 staat de fado op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van Unesco.

Op MAX Vandaag kunt u op de interactieve kaart de reis volgen. Hier vindt u ook extra informatie en fragmenten over de bezienswaardigheden die de groep bezoekt!

Op maandag 18 juli 2016 bezoekt de groep kampeerders van We zijn er Bijna! naast Nazaré ook Fátima.

(Bron: Visit Portugal)

Houdt u ook zo van de melancholie van de fado?

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer