Navigatiesystemen raken binnenkort misschien zelf de weg kwijt

In de nacht van zondag 7 april 2019 om 19 seconden voor 01.00 uur Nederlandse tijd, dreigen navigatiesystemen zelf de weg kwijt te raken. Dit komt door een zogeheten ‘GPS-omwenteling’. Updaten is het advies.

Oude apparaten

In de nacht van 7 april 2019 zal er een GPS-omwenteling plaatsvinden  waar vooral oudere GPS-apparatuur mee te maken krijgt. Onder meer de systemen van TomTom worden getroffen. Hiervoor waarschuwt onder andere het Agentschap Telecom in Groningen. Wat er precies gebeurt, verschilt van systeem tot systeem. Bij sommige apparaten zal de interne klok uitvallen, waardoor de verwachte aankomsttijd niet meer wordt getoond. Andere GPS-systemen zullen helemaal op zwart gaan. Dit gebeurt omdat het automatisch terugzetten van de kalender kan leiden tot miscommunicatie tussen GPS-satellieten en- ontvangers. GPS-navigatie gebruikt zeer nauwkeurige tijdsmeting om positie te bepalen. Doordat de tijdsmeting van het GPS-systeem en de satellieten na de omwenteling niet meer gelijk lopen, raken ze de weg kwijt. Wat er gebeurt is een beetje hetzelfde als vroeger, wanneer de kilometerteller na 99.999 kilometer weer op 0 springt. “Het is niet duidelijk welke systemen wel en niet worden getroffen”, aldus de woordvoerder van TomTom. “Over het algemeen gaat het om apparaten van 8 jaar en ouder. Nieuwere navigatiesystemen houden al rekening met het datumprobleem. Deze blijven functioneren.” TomTom is een Nederlands bedrijf dat navigatieproducten maakt. De producten van dit bedrijf worden verkocht in zo’n 50 landen. Ook gebruiken verschillende automerken zoals Fiat, Renault, Masda, Lexus en Toyota de autosystemen van TomTom.

Eigen apparaat controleren

Als u wilt nakijken of dit ‘probleem’ ook voor uw apparaat geldt, dan kunt u dat gemakkelijk achterhalen. Ten eerste is het belangrijk om te kijken hoe oud uw navigatiesysteem is. Er wordt dan uitgegaan van de productiedatum en niet het moment waarop het apparaat gekocht is. Het is immers goed mogelijk dat het product dat u koopt al  jaren in de winkel verkocht wordt. Om te controleren of uw navigatie nog werkt na 7 april kunt u op onder andere de website van TomTom het serienummer van uw apparaat invullen. Het serienummer van uw navigatiesysteem kunt u vinden op de streepjescode van het apparaat. Bij nieuwere systemen kunt u het ook vinden in het venster ‘Informatie/Over het systeem zelf’. Een serienummer bestaat uit 12 tekens en begint met 1 of 2 letters. Heeft u een navigatiesysteem dat niet van TomTom is, dan kunt u op de website van het navigatiemerk kijken of de klantenservice bellen.

Renault eigenaren

Renault-eigenaren die een Twingo, Clio, Captur, Megane, Zoe, Kangoo of een Trafic in hun bezit hebben die gebouwd is tussen 2009 en 2019, lopen ook het risico dat ze vanaf 7 april zonder navigatie komen te zitten. De modellen zijn uitgerust met een zogenoemde R-Link of Carminatsysteem, met navigatiesoftware van TomTom. Bij de R-Linkapparatuur zal de klok uitvallen en het Carminatsysteem zal volledig vastlopen. Renault heeft de klanten per brief en e-mail op de hoogte gesteld over deze dreigende problemen. De mensen die in het bezit zijn van een Renault kunnen een gratis update downloaden, of ze kunnen kosteloos terecht bij de dealer. Bij de nieuwe R-Link-2-versie speelt het probleem niet.

Verkeersveiligheid

De omwenteling veroorzaakt geen problemen met betrekking tot de verkeersveiligheid, stelt TomTom. “Het is erg vervelend dat het gebeurt, maar niet gevaarlijk.”

(Bron: AD, Volkskrant, Agentschap Telecom)

Geef een antwoord

Reacties (3)

  oosterwijck says:

  Ook mijn Tom Tom is ouder dan 8 jaar. Updaten is het advies. Ik kreeg heel vriendelijk een Email van Tom Tom met een gebruiksaanwijzing. Maar die gebruiksaanwijzing was niet zo vriendelijk als dat leek. Tot 5 x toe kreeg ik een advies om een nieuwe navigatie te kopen (Wel is waar met korting) maar toch …. Ik omzeilde dat advies telkens en probeerde de update binnen te halen. 4 x mislukte dat. Ik kreeg steeds een foutmelding, of mijn inlogcode was verkeerd of een melding dat mijn adres al geregistreerd was bij Tom Tom. Logisch toch als je al klant bent vanaf aankoopdatum. Ik bleef maar herhalen dat ik de update wilde. En warempel één uur later werd de update uitgevoerd. Maar of de navigatie nu werkt moet ik nog ervaren. Zeker ben ik, dat ik de komende tijd, héél veel reclame krijg toegestuurd van Tom Tom.

  oosterwijck says:

  Ik ben nog vergeten te vermelden, dat de Tom Tom update werd geweigerd, door mijn virusprotectie. Ik moest eerst de virusprotectie uitschakelen voordat de update werd geaccepteerd. Nadien bleek dat om een duistere reden alle inlogcodes uit Google waren verdwenen. Ik moest opnieuw alle inlogcodes installeren. Al met al heeft Tom Tom een hele serie valkuilen ingebouwd. Waarschijnlijk om updates te saboteren en zoveel mogelijk nieuwe navigators te verkopen. Nu maar afwachten of de update resultaat heeft opgeleverd.

  oosterwijck says:

  Ik vrees er voor, dat mijn navigatie niet goed functioneert. Het uurwerk heeft zich niet aangepast aan de zomertijd. niet vóór de update en niet ná de update. Ik vrees ervoor dat Tom Tom toch het eigenbelang laat prefereren en dit een actie was om oude navigatie te vervangen door een nieuwe. Het zal me niet verbazen als deze truck een verkoop van een half miljoen nieuwe navigators oplevert.