coronabewijs

Naar het buitenland? Coronabewijs niet alleen bij de grens een vereiste

Als u naar het buitenland wilt, moet u bij de grens aantonen dat u of al COVID-19 heeft gehad, volledig gevaccineerd bent of negatief getest bent. Binnen de EU kunt u dit doen met een Digitaal Corona Certificaat, het DCC. In sommige landen is de grens niet de enige plek waar u een dergelijk bewijs moet kunnen laten zien. Een opsomming.

Reizen naar het buitenland

Sinds 1 juli 2021 kunnen nederlanders het Digitaal Corona Certificaat aanmaken in de CoronaCheck-app van de overheid. U kunt er 1 maken die geldig is in Nederland, maar ook 1 waarmee u kunt reizen door de Europese Unie. Een DCC maken kan op basis van de volgende 3 zaken:

  • Een volledig vaccinatiereeks
  • Een COVID-19-herstelbewijs
  • Een negatieve coronatest

Omdat veel mensen van 50 jaar en ouder inmiddels de vaccinaties hebben gehad, zullen zij veelal hun DCC aanmaken op basis van dit gegeven. Hiermee kunt u dus de grens oversteken, maar inmiddels moet u uw vaccinatie,- test- of herstelbewijs soms ook op andere plekken in het buitenland laten zien. Bijvoorbeeld als u een museum of restaurant wil bezoeken.

Frankrijk

Dit is in Frankrijk bijvoorbeeld het geval. De Franse overheid heeft als regel ingesteld dat mensen vanaf 17 jaar (na 31 augustus vanaf 12 jaar) een geldige DCC moeten laten zien als zij een restaurant, café, theater, museum, semi-openbare bezienswaardigheid of attractiepark willen bezoeken. Ook als u een langere afstand wil afleggen het het openbaar vervoer is dit een verplichting. In Frankrijk wordt de DCC pass sanitaire genoemd.

Mensen die geen DCC hebben op basis van een herstel- of vaccinatiebewijs, moeten dus middels een negatieve test aantonen dat zij geen corona hebben. Toeristen moeten deze test zelf regelen bij een Franse teststraat. Een PCR-test kost 49 euro en een antigeentest 29. Als u kunt aantonen dat u minimaal 7 dagen geleden volledig gevaccineerd bent met het middel van Pfizer, Moderna, AstraZeneca of 28 dagen geleden het Janssen-vaccin heeft gehad, hoeft u zich dus niet te laten testen om semi-openbare plek in Frankrijk te bezoeken.

PCR-test
Lees ook: PCR-test, antigeen-test of zelftest, wat is het verschil?

Oostenrijk

Oostenrijk hanteert ook extra toegangsregels voor toeristen. Zo moet iedereen boven de 12 kunnen aantonen gevaccineerd, hersteld of corona negatief te zijn voordat u ergens mag overnachten, een restaurant mag bezoeken, naar een museum kunt gaan of een andere dergelijke plek mag bezoeken. In Wenen is de minimumleeftijd zelfs 6 jaar.

De Oostenrijkers noemen dit zelf de 3G-regel en deze wordt streng nageleefd. Er staat op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken niet heel duidelijk beschreven of de DCC volstaat om bijvoorbeeld aan te tonen dat u gevaccineerd bent, want het DCC is strikt formeel enkel een in- en uitreisbewijs. Op een website van Oostenrijkse overheid staat echter dat EU-coronabewijzen, zoals onze DCC, geaccepteerd worden als bewijs. Deze moet wel in het Engels of Duits zijn opgesteld en u moet u altijd kunnen identificeren, zodat ze weten dat het document echt van u is,

Als u (nog) niet gevaccineerd bent en geen corona heeft gehad, moet u uzelf dus laten testen. Testen in de zogenoemde Teststraßen is gratis, maar u moet vooraf wel een afspraak maken. U kunt bij sommige apotheken ook sneltesten kopen die u na afname hier weer kunt inleveren, waarna u de uitslag krijgt. Meer hierover op de website van de Oostenrijkse overheid.

Let op! Er staan veranderingen voor de deur in Oostenrijk. Vanaf 15 augustus is een vaccinatiebewijs hier alleen geldig als u de hele vaccinatiereeks heeft afgemaakt. Nu is dat nog als u 22 dagen geleden een 1e prik heeft gehad.

Spanje

In Spanje is het in sommige gedeeltes van het land noodzakelijk om of coronastatus te overleggen voordat u overdekte horecagelegenheden mag betreden. Op de website van Nederland Wereldwijd, onderdeel van het ministerie van Buitenlandse Zaken, is hier niet veel informatie over te vinden en ook op de website van de Spaanse overheid is het zoeken. Voor zover bekend gelden deze regels momenteel alleen in de regio Galicië en op de Canarische Eilanden.

Italiaans eiland Sicilië

In Italië kunt u restaurants, musea en dergelijke plekken gewoon bezoeken, maar wie naar Sicilië wil reizen moet wel rekening houden met een extra regel. iedereen, dus ook mensen met een DCC op basis van een herstel- of vaccinatiebewijs, moet een test doen als hij of zij dit eiland op wil. Hier kunt u bekijken op welke locatie u een test kunt doen.

Bij terugkeer in Nederland

Vanaf 8 augustus 2021 moeten sommige toeristen bij terugkomst in Nederland een geldig coronabewijs laten zien. Sinds 27 juli heeft de Rijksoverheid besloten om alle landen in Europa een groen of geel reisadvies mee te geven. Nederlanders die terugkomen uit gele landen moeten bij thuiskomst hun DCC laten zien. Het gaat om Toeristen uit de volgende landen:

  • Cyprus
  • Spanje
  • Portugal (met uitzondering van de Azoren en Madeira)
  • Andorra

Omdat hier het aantal besmettingen hoog ligt, wordt deze regel specifiek voor deze landen ingevoerd. Als u terugkomt uit Duitsland bent u bijvoorbeeld niet verplicht om uw DCC te laten zien.

Mensen die bewijs kunnen maken op basis van een herstel- of vaccinatiebewijs, moeten zich dus voor vertrek uit het vakantieland aten testen. Dit kan vaak op de luchthaven, maar niet elk land beschikt over een testlocatie op het vliegveld. Zoek dit dus heel goed uit voordat u terugreist, want anders heeft u in potentie een probleem.

Op Nederland Wereldwijd vindt u informatie over de testlocaties in het land waar u op dat moment bent. Weet dat er mogelijk kosten zij verbonden aan een test. Weet ook dat er heel veel commerciële testten worden aangeboden die soms flink duur zijn, dus probeer u zoveel mogelijk te laten testen op de locaties die de Rijksoverheid aankaart op de pagina van Nederland Wereldwijd.

Let op! deze regels gelden op het moment van publicatie, maar kunnen veranderen. Houd de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken goed in de gaten voor de meest nauwkeurige informatie.

Geef een reactie