Wat is de veiligste zitplaats in de auto?

Met meer in de auto? Dit is de veiligste zitplaats

Wanneer u met meer dan 2 personen met de auto op pad gaat, volgt als snel de vraag: ‘wie zit waar’? Want in de gemiddelde auto kunnen er 2 voorin, dus de andere passagiers moeten achterin. Maar op welke plek in de auto zit u het veiligst? En welke zitplaats is het minst veilig?

Ontwikkeling veiligheid auto

Automerken doen er tegenwoordig van alles aan om de auto zo veilig mogelijk te maken. Zo zitten auto’s vaak vol met (zij)airbags, kunnen ze vaak zelf al remmen en beschikken ze over tal van sensoren die de veiligheid in- en rondom de auto zoveel mogelijk bewaken. Maar een (dodelijk)ongeval is nooit helemaal te voorkomen. Hoewel het aantal doden door een verkeersongeval de afgelopen jaren is gedaald, vielen er in 2021 toch 582 verkeersdoden te betreuren. Van die 582 doden gaat het om 137 bestuurders en 38 passagiers. Andere verkeersslachtoffers zijn motorrijders, fietsers, bestuurders van een scootmobiel en voetgangers.

bandenspanning controleren
Lees ook: Check de bandenspanning van uw auto en rij veiliger en bespaar geld

Veiligste zitplaats

Maar op welke plek in de auto zit u het veiligst? Uit een recent Belgisch onderzoek blijkt dat de plek waar niemand graag zit, wel de veiligste is. Dat is de plek midden op de achterbank. Deze plek is alleen veilig als er ook een driepuntgordel aanwezig is. Niet alle auto’s beschikken hierover. Volgens de Belgische verkeersveiligheidsorganisatie VIAS ligt de overlevingskans bij een ongeval 25 procent hoger dan dat van de andere passagiers op de achterbank.

Minst veilige plek

Volgens VIAS loopt de bestuurder van de auto het meeste gevaar. Daar zijn niet alle onderzoekers het over eens, want in 2015 concludeert de Duitse Verzekeraarsbond UDV dat u juist voorin het veiligst zit en zeker niet op de achterbank. Kanttekening daarbij is wel dat in die tijd niet alle auto’s waren uitgerust met driepuntsgordels op de achterbank. Feit is wel dat er voorin de auto de meeste veiligheidsmiddelen aanwezig zijn; meer airbags en gordels die actief reageren om klappen op te vangen.

(Bron: AD, CBS, 112schade. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie