Meeste straatnamen vernoemd naar een man

In de afgelopen 10 jaar zijn er 2000 straten aangelegd of opnieuw aangelegd. Op zich niets bijzonders. Maar opvallend is dat in Nederland nieuwe straatnamen voornamelijk naar mannen worden vernoemd. Dat meldt RTL Nieuws. Zij deden onderzoek naar de diversiteit van de vernoemingen. 

Straatnamen vernoemd naar een persoon

Nederland telt ongeveer 250.000 straatnamen. Daarvan heeft iets meer dan helft een unieke naam. De rest van de straatnamen komt meerdere keren voor. Ongeveer 1 op de 5 straatnamen wordt naar een persoon vernoemd. En van die personen is 80 procent een man. Toch komen er ook regelmatig vrouwennamen voorbij. Dat hebben we met name te danken aan dat Nederland in de laatste eeuw veel koninginnen heeft gehad. Wilhelmina en Juliana staan beiden in de top 10 van meest voorkomende namen. Ook de dochters van koning Willem-Alexander zijn populair. Inmiddels zijn naar Amalia, Alexia en Ariane al 115 straten vernoemd.

Kerkstraat

De straat die verreweg het meest voorkomt is de Kerkstraat. Daarvan zijn er 510 in Nederland. Gevolgd door de Schoolstraat (453 keer) de Molenstraat (326) en de Dorpsstraat (317). Daarnaast kennen straatnamen regionale verschillen. In Friesland zijn er veel straten die – buorren heten en op de Wadden eindigen sommige straten op -glop. In Twente is een straatnaam als Erve Wieldijk veel voorkomend en in Brabant is dat de straatnaam -heuvel.

Afspiegeling maatschappij

Veel van de ondervraagden willen straatnamen die een betere afspiegeling van de maatschappij geven. Meer straten mogen worden vernoemd naar vrouwen of mensen met een migratieachtergrond. In Amsterdam is in februari 2019 om die reden besloten om de straten in een nieuwe wijk niet te vernomen naar een zeeslag in 1573, maar naar het thema kolonialisme en slavernij.

(Bron: RTL Nieuws)

Geef een reactie