Maak losse vliegtickets overdraagbaar

U heeft een ticket gekocht, maar kunt of wilt niet op reis? Dan mag u in veel gevallen niet iemand anders in uw plaats laten gaan. De Consumentenbond wil dat dit verandert en steunt het burgerinitiatief.

Geld weg

Bij een pakketreis (bijvoorbeeld reis en hotel) is het wel mogelijk iemand anders op reis te laten gaan als u zelf verhinderd bent. Bij een los vliegticket is dit meestal niet het geval. En als u annuleert krijgt u vaak niets terug, terwijl de luchtvaartmaatschappij het ticket gewoon nóg een keer verkoopt.

Annuleringsverzekering

Veel mensen sluiten een annuleringsverzekering af, zeker als er een duur ticket wordt geboekt. Of als het bij het boeken al onzeker is of de reis kan doorgaan, bijvoorbeeld omdat een naast familielid ernstig ziek is. Maar er zijn ook situaties die niet onder de dekking van de meeste annuleringsverzekeringen vallen. Zoals het Zika-virus in Zuid-Amerika, dat ernstige schade kan veroorzaken bij ongeboren baby’s. In dit soort gevallen vindt De Consumentenbond het onredelijk dat de passagier geen andere optie heeft dan niet reizen en toch het volle pond betalen.

Burgerinitiatief

De Consumentenbond maakt zich sterk dat consumenten hun vliegtickets onder voorwaarden voor de oorspronkelijke prijs kunnen overdragen aan een ander. Daarvoor sluiten zij zich aan bij het burgerinitiatief dat gestart is. Bij deze handtekeningenpetitie zijn 40.000 handtekeningen nodig. Dan komt het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer. De Tweede Kamer kan de regering vragen om de overdraagbaarheid van vliegtickets mogelijk te maken, of om hiervoor te pleiten in Brussel.

(Bron: De Consumentenbond)

Geef een antwoord