Duur 05:39
Gepubliceerd op 25 juli 2016

Indeplaatsstelling: uw reis overdragen aan een ander

Er zijn situaties dat een reis niet door kan gaan, om een reden die niet door een annuleringsverzekering gedekt wordt. Dan kan indeplaatsstelling uitkomst bieden.

Plaatsvervanger

U heeft uw vakantie geboekt, betaald en voorbereid, maar kunt of wilt niet meer gaan. Wanneer er spraken is van iets ernstigs, bijvoorbeeld een overlijden in uw directe omgeving, kunt u gebruik maken van een annuleringsverzekering. Maar dat is niet in elke situatie mogelijk. U zou dan gebruik kunnen maken van indeplaatsstelling. Dit is niet zo bekend en wordt ook niet gepromoot. Het is ook niet zo gemakkelijk, want er moet iemand gevonden worden die de reis in uw plaats wil maken en daarvoor ook wil betalen.

Angst

Een reden om onder een geboekte reis uit te willen is momenteel bijvoorbeeld angst voor terrorisme. Angst is zo lang er geen negatief reisadvies voor het betreffende land geldt geen reden om uw geld terug te krijgen. Maar ook ruzie met een reispartner of een beëindigde relatie terwijl er nog geen officiële scheiding is zijn geen redenen om van de annuleringsverzekering gebruik te mogen maken. Dan is er de optie om toch maar te gaan, terwijl u eigenlijk niet meer wilt, maar er is ook een andere optie: indeplaatsstelling. Deze mogelijkheid is in de wet op de reisovereenkomst en in de ANVR-voorwaarden opgenomen. Dit betekent dat u tijdig (tot 7 dagen) voor aanvang van de reis de overeenkomt kunt overdragen aan een ander. Het is dan wel zo dat de nieuwe reiziger passend moet zijn. Een 65-jarige kan bijvoorbeeld niet met een jongerenreis mee.

Hoe werkt het?

Als eerste moet uiterlijk 7 dagen voor aanvang van de reis aan de reisorganisatie gemeld worden dat iemand anders de reis in uw plaats gaat maken. Er moeten bijvoorbeeld vliegtickets en vouchers voor hotels en autoverhuur aangepast worden en de reisorganisatie mag hiervoor wijzigingskosten in rekening brengen. Met name de wijziging van een vliegticket kan flink oplopen, want hoe goedkoper het ticket hoe duurder de wijziging. Als de vliegtickets niet te wijzigen zijn, kan het bedrag behoorlijk oplopen. De losse dienstverleners zoals de luchtvaartmaatschappij en de hotels kunnen ook nog bedragen doorberekenen. U moet natuurlijk ook iemand vinden die de reis wil maken, het kan betalen en die tijd heeft. Het gebruiken van internet kan dit wel vergemakkelijken en er zijn ook speciale bedrijven die erin voorzien. De vervangende reiziger moet zoals hierboven al vermeld dus wel passen in het profiel van de reis. De oorspronkelijke boeker en de nieuwe reiziger zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de betalingen die nog gedaan moeten worden. In de praktijk vermelden niet veel reisorganisaties deze mogelijkheid uit zichzelf als optie. Ze hebben er geen belang bij, want zij krijgen hoe dan ook hun geld.

Geen annuleringsverzekering meer nodig?

Een indeplaatsstelling maakt de annuleringsverzekering zeker niet overbodig. De annuleringsredenen die gedekt worden bij de verzekering zijn over het algemeen zo ernstig of serieus dat het niet gewenst is om tijd en energie te moeten steken in een zoektocht naar plaatsvervangers voor de door u geboekte reis. Er is ook geen zekerheid dat u op zo’n korte termijn iemand vindt die de reis over wil nemen. Daar komt nog bij dat de indeplaatsstelling alleen opgaat bij pakketreizen, voor losse vluchten geldt het bijvoorbeeld niet. Cruisemaatschappijen doen er ook niet aan.

Petitie

De Consumentenbond en minister Kamp werken aan een oplossing. De Consumentenbond heeft een petitie opgezet om de regels voor de losse tickets aan te pakken. Bij 40.000 handtekeningen moet de Tweede Kamer het in behandeling nemen. Maar eigenlijk zijn er internationale maatregelen nodig. Er moet een wijziging komen in de luchtvaartverordening en die lijkt er ook aan te komen, maar vooralsnog is die er nog niet.

Dit onderwerp is behandeld in de uitzending van Groeten van MAX op maandag 25 juli 2016.

 

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer