Tol

Luxemburg, Oostenrijk en Nederland tegen Duitse tolwegen

Luxemburg, Nederland en Oostenrijk vragen opheldering aan de Europese Commissie over de instemming met de Duitse tolwet. Deze wet zorgt ervoor dat automobilisten tol moeten betalen op iedere snelweg in Duitsland.

Discriminerend

Het Duitse tolplan ligt er al jaren, maar is telkens uitgesteld omdat er veel kritiek op is vanuit de Europese Commissie. De Europese Commissie is de wetgevende en uitvoerende tak van de Europese Unie.

Discriminatie

Het heikele punt is dat EU-parlementariërs uit andere lidstaten het plan discriminerend vinden. Dit omdat de Duitsers zelf de tol grotendeels terugkrijgen via de belasting, maar buitenlanders wel de volle pond moeten betalen. “Buitenlandse weggebruikers betalen dus de tekorten in de Duitse wegenbelasting”, zegt parlementariër Wim van de Camp (CDA) over het tolvoorstel.

De bedragen die buitenlanders moeten betalen, kunnen flink oplopen. Het idee is om van iedere snelweg in Duitsland een tolweg te maken. Wie daarop wil rijden, moet telkens tussen de 2,50 en 25 euro betalen. Hoeveel er betaalt moet worden, ligt onder andere aan hoe schoon de auto is. Een online vignet dat gekoppeld wordt aan het kenteken, bepaalt de hoogte van de rekening.

Nadelige gevolgen

Hoewel het plan al is gekeurd door het Duitse parlement en de Europese Commissie zich er ook bij neer heeft gelegd, laten Nederland, Oostenrijk en Luxemburg het er niet bij zitten. Voor deze buurlanden heeft het plan nadelige gevolgen. In Nederland geldt dit vooral voor inwoners van de grensprovincies. “Mensen verplaatsen zich daar intensief over de grens om te wonen en te werken. Het Duitse wetsvoorstel is in strijd met het idee van een Europese interne markt”, aldus EU-parlementariër Jeroen Lenaers (CDA).

Juridische stappen

Op dit moment wachten de 3 landen totdat de Europese Commissie reageert op hun bezwaar. Zij hebben al laten weten bereid te zijn over te gaan tot juridische stappen, mocht het antwoord niet bevredigend zijn.

Wat vindt u van het Duitse tolplan?

(Bron: ANP)

Geef een reactie