Indonesië wil weten hoeveel eilanden er zijn en gaat ze allemaal tellen

Dat het er veel zijn, weten ze wel, maar hoeveel eilanden er precies zijn in Indonesië weet niemand. En dus wordt er een grote tel-actie gestart om ze allemaal te tellen.

Bescherming van de gebieden

’s Werelds grootste archipel heeft in 1996 bij wet vastgelegd dat er 17.508 eilanden zijn, maar niemand weet het zeker, het is een schatting. In augustus 2017 komt er een afvaardiging van de Verenigde Naties langs om te praten over de bescherming van de uitgestrekte Indonesische gebieden en viswateren. De regering in Jakarta wil daarom voor die tijd definitief vastleggen hoeveel eilanden er nou echt zijn. Bij het laatste contact tussen de VN en Indonesië, 5 jaar geleden, heeft de VN 13.466 eilanden erkend. Indonesië wil nu bewijzen dat het er veel meer zijn. Het hoopt daarmee de territoriale grenzen en de viswateren te beschermen.

Indonesië

Tellen op 1,9 miljoen km2

Het ‘telteam’ van het ministerie van Maritieme Zaken heeft het niet gemakkelijk. Het moet op een gebied van 1,9 miljoen vierkante kilometer voor augustus álle eilanden bezoeken. Veel ervan hebben momenteel zelfs geen naam. Pas als tenminste 2 mensen de naam van een eiland weten wordt die erkend. Het team moet nu onder andere van elk eiland, indien bekend, de naam en de eventuele betekenis daarvan vastleggen. De eilandengroep voor de kust van Jakarta draagt de naam Duizendeilanden. De inwoners van de hoofdstad trekken er in het weekend graag heen, maar hoeveel eilanden het er echt zijn is niet bekend. Dat moet nu allemaal duidelijk worden.

(Bron: ANP, BBC, Google Maps)

Geef een reactie