Duur 10:38
Gepubliceerd op 4 oktober 2022

De Ranchi baby’s: een podcast over een koloniale erfenis

In 1950, vlak na de Onafhankelijkheid van Indonesië, vaart stoomschip de Ranchi naar Nederland. Aan boord zijn KNIL-militairen met hun familie die het land in allerijl hebben verlaten. Het schip komt een maand later in Amsterdam aan. In de tussentijd zijn er 37 baby’s geboren aan boord. Documentairemaker Joost Wilgenhof spoort deze zogenaamde Ranchi baby’s op en maakt van de verhalen die hij tegenkomt een 6-delige podcast en een korte film. De Ranchi Baby’s – een koloniale erfenis duikt in de geschiedenis en worsteling met het koloniale verleden.

Foto met 34 moeders en 37 baby’s

Het idee voor de podcast krijgt Joost als hij een foto ziet met daarop 34 moeders en 37 kinderen die aankomen op de Javakade. Veel kinderen hebben een naam gekregen die herinneren aan de plek waar ze geboren zijn: Renny, Ranchis of Ranchia. Zij hebben in hun paspoort geen geboorteland gekregen, maar de tekst ‘aan boord SS Ranchi’ en een coördinaat. De baby’s van toen zijn inmiddels 72 jaar. Eén van hen is Martin Esser. Hij werd als laatste baby aan boord geboren, nog net buiten Nederland. “Het heeft mij veel gebracht door aan de podcast mee te werken. Meer dan ik aanvankelijk dacht”, vertelt Martin in Tijd voor MAX. Vooral het feit dat nu het, in zijn ogen, onderbelichte verhaal vertelt wordt.

Verhalen van 5 families

In de podcast wordt het verhaal van 5 ‘Ranchifamilies’ verteld. Hun verhalen staan niet op zichzelf, ze zijn tekenend voor de onmacht van Nederland in de omgang met het verleden als voormalige kolonisator. Ook volgt Wilgenhof in de serie onderzoeker Esther Captain. Zij werkt mee aan het grote onderzoek dat in opdracht van de regering wordt uitgevoerd naar de gewelddadige periode tussen 1945-1950.

Première podcast en documentaire

De podcast De Ranchi Baby’s – een koloniale erfenis is vanaf woensdag 5 oktober 2022 te beluisteren via NPO Radio 1. Daarna komt er wekelijks een nieuwe aflevering online. De documentaire gaat zondag 9 oktober 2022 in première in Amsterdam. Daarnaast worden meerdere evenementen georganiseerd, zoals diners, om te praten over de thema’s uit de podcast.

Dit onderwerp wordt op 4 oktober 2022 besproken in Tijd voor MAX, 17.10 uur op NPO1. 

(Bron: Ranchibabys.nl, NPO Radio 1. Foto: Privécollectie van Martin Esser) 

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer