Duur 06:43
Gepubliceerd op 10 juli 2017

Fit genoeg om te vliegen?

U heeft er lang naar uitgekeken en bent er helemaal klaar voor: de vakantie. De koffers zijn zo goed als ingepakt en de hele familie is er klaar voor. Maar vlak voor vertrek blijkt een van de (klein) kinderen waterpokken te hebben. Mag u dan nog wel vliegen?  

Besmettelijk

Waterpokken is net als de mazelen, bof, rodehond en andere kinderziektes, besmettelijk. Op zich kunt u wel op reis, maar verstandig is het niet. In veel gevallen wordt het afgeraden. Volwassenen die in hun jeugd deze ziektes niet hebben gehad, kunnen op latere leeftijd besmet raken. Vooral mensen met een zwakkere gezondheid en zwangere vrouwen, kunnen hier behoorlijk ziek van worden. In uitzonderlijke gevallen zelfs aan overlijden. De meeste ouderen hebben waterpokken gehad. Het virus blijft altijd in het lichaam aanwezig. Soms komt dat als gordelroos weer naar buiten. Daardoor kan iemand anders weer waterpokken oplopen. In Nederland wordt er niet gevaccineerd tegen waterpokken. In België en Duitsland wordt er tegenwoordig wel gevaccineerd tegen waterpokken. Daar is waterpokken niet zo bekend en is de schrik groot als er bij iemand waterpokken-blaasjes te zien zijn.

In mei 2017 werd nog een mazelenuitbraak gemeld in Europa. Vooral landen als Italië, België en Roemenië zijn getroffen door het virus.

Fit to Fly

Door het besmettingsgevaar hebben luchtvaartmaatschappijen regels opgesteld voor het vliegen met besmettelijke ziektes. Indien u twijfelt of u vanwege uw gezondheid, of dat van uw kind, mag vliegen, dan is het verstandig om uw huisarts om advies te vragen. Reizen met een besmettelijke ziekte wordt in veel gevallen door de luchtvaartmaatschappijen niet toegestaan. Regels over reizen met een ziekte zijn internationaal vastgelegd, maar verschillen per luchtvaartmaatschappij. Check dit dus ook altijd bij de maatschappij waarmee u vliegt. In sommige gevallen wordt een medische verklaring gevraagd (Fit to Fly). Vraag goed na of uw eigen huisarts deze verklaring mag ondertekenen of dat hiervoor een onafhankelijke arts moet worden geraadpleegd. Stel dat u op uw bestemming ziek wordt, dan kan de arts van de alarmcentrale van uw reisverzekering of een arts aangewezen door de luchtvaartmaatschappij, een verklaring opstellen.

Dit onderwerp is besproken in Groeten van MAX op 10 juli 2017.

Stel uw vraag aan Ted van Essen

U kunt van maandag 10 juli tot en met woensdag 12 juli 2017 hieronder vragen stellen aan dokter Ted van Essen, over reizen en uw gezondheid.  Na woensdag 12 juli 2017 mag u uiteraard een reactie achterlaten, maar deze wordt niet meer beantwoord. 

U moet zich eerst registreren en inloggen om uw vraag te stellen. Uw e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen en u kunt een fictieve naam opgeven. De naam die u achterlaat is wel zichtbaar. Ter bescherming van uw privacy verzoeken wij u persoonlijke gegevens niet te vermelden in uw bijdrage.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer