mazelenuitbraak

Mazelenuitbraak in Europa

Vakantiegangers opgelet! De mazelen is in verschillende landen in Europa uitgebroken. Vooral Italië, België en Roemenië zijn getroffen door het virus. Daarnaast is de ziekte in Duitsland, Frankrijk, Spanje, Zweden, Hongarije en Oostenrijk gesignaleerd.

(Nog) geen mazelenuitbraak in Nederland

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft aan alert te zijn, maar verwacht geen uitbraak in Nederland. Dit jaar zijn 2 Nederlanders met mazelen gemeld. De meeste mensen zijn goed beschermd in Nederland. “Zo’n 95 procent is tegen mazelen ingeënt”, laat Hans van Vliet weten, programmamanager van het Rijksvaccinatieprogramma. “De overige 5 procent heeft de ziekte waarschijnlijk onlangs gehad, waardoor er geen gevaar op besmetting meer is.” De laatste grote mazelenuitbraak in Nederland vond plaats tussen mei 2013 en maart 2014. De patiënten waren voornamelijk niet-gevaccineerde, orthodox-protestante schoolkinderen.

Rode vlekjes en hoesten

Mazelen is een zeer besmettelijke ziekte die via druppeltjes besmet vocht bij het uitademen, hoesten of niezen wordt overgedragen. De ziekte is te herkennen aan rode vlekjes op de huid in combinatie met koorts, hoesten, oogontsteking en neusverkoudheid. Overigens is de kans in Nederland om aan mazelen te overlijden niet groot; minder dan 1 op de 1000 patiënten overlijdt.

Zie voor meer informatie over de mazelen het RIVM.

(Bron: ANP, AD)

Geef een reactie